úterý 12. července 2011

Román pro ženy

...bytostně nesnáším. Nelíbila se mi kniha a film jsem nevydržela ani do poloviny.  Dost mi vadila jeho následná glorifikace a vynášení této „filmové lahůdky“ až do nebes, ale říkám si, budiž, šikovně zmáknutý marketing, který dokáže obloudit půlku národa.  A pak, každý máme jiný vkus a tak když se Román líbí.…..J. Nu a včera se mi dostalo pozvání do divadla. Divadlo já rádaJ a tak se těším. Ovšem jen do okamžiku, kdy zjistím, že jde o Román pro ženyL. Ve Švandově divadle totiž právě probíhá Báječné léto s Vieweghem, a v rámci tohoto „úžasného“ a dle mého hlavně (a jedině) výdělečného projektu, hrají již zmiňovaný Román pro ženy a pak Biomanželku,kterou jsem už ani nečetla, takže bych vůbec netušila, do čeho jdu.  Šla jsem do „Románu“, protože na divadlo já slyším a říkala jsem si, že horší než ten film to snad už být nemůže. Mohlo.  Ač divadlo praskalo ve švech a pokladní, která musela utnout dlouhou frontu toužící po nějakém lupenu, si jistě mnula spokojeně ruce, představení bylo hrozné, nudné, podbízivě laciné a hlavně nekonečné.
Klasicky, to už asi ke koloritu současné divadelní scény patří, tam autoři napasovali množství trapných vulgarit, protože je známé, že když z jeviště zazní ostré slovo, lid v hledišti se prohýbá smíchy. Na nějakou slovní ekvilibristiku a humor není dnešní diváctvo zvědavé, respektive nechápe hoJ. Většina situací se odehrává přes telefon, do nekonečna se opakuje a je zahlcena neskutečně trapnými poznámkami a glosami. Ovšem publikum se baví a tak jsem často víc než na jeviště užasle pozorovala svoje okolí, cože to je za lidi, kteří se tváří, že podobná moudra, zaznívající z potemnělého hlediště, slyší prvně v životě?  Nejvíc mě zaujal zjevně homosexuální pár před námi, který se asi v mnoha scénách našel, protože chlapci střídavě radostně vyskakovali nebo si spokojeně tiskli dlaně a polohlasně špitali do ouška. Tak polohlasně, že to slyšelo půl divadlaJ. Ani zájezdová skupinka z Moravy nebyla špatná, děvčata radostně hýkala zejména při zjevení Jiřího Langmajera na jevišti, a poté nám všem vesele oznamovala, že právě něco podobného prožily krátce po maturitě. Nu, sociologická studie jako vyšitáJ. Když se ale vrátím k jevišti, tam už nic zajímavého neobjevím. Nelíbily se  mi ani herecké výkony, byť paní Krbová vypadá skvěle. O to hůře pak hrála, ale na druhou stranu, tady nebylo co hrát, což bylo vidět i na Langmajerovi ( který jakoby ztvárnil sám sebeJ) a ostatních, které ani neznám jménem.  Snad jen Barbora Poláková byla přesvědčivá, ale ve finále to bylo stejně jedno. Produkce si zjevně myslí, že v létě do divadla chodí jen zoufalci a na ně tedy cílí. Nemyslím, že divadelní kus má být vždycky těžký, problematicky uchopitelný a pátrající po nějakém hlubokém smysluJ. Naopak. K létu veselá komedie patří. Ale neměla by být vulgární, tupá a bez nápadu. Takže ve finále jsem hodně ráda, že šlo o pozvání. Protože dát za toto utrpení čtyři sta korun by mě hodně mrzelo.
Abych případné zájemce neodradila, Biomanželka prý není špatná, ba naopak, stojí za to. Slyšela jsem, předávám dál. I když :-)stát celou přestávku frontu na občerstvení, protože dívenka v baru opravdu, ale opravdu nestíhá, není také pro Švandovo divadlo dobrá vizitka. V létě je asi fakt lépe jet k vodě než za kulturou:-) V Praze určitě.

9 komentářů:

  1. Díky za recenzi. Lístky se nabízely v různých akcích, ale odolala jsem, byŤ jsem letos s p.Vieweghem strávila dvě besedy a byl fajn. Mediální obraz s realitou příliš nesouvisí. jeho knihy už nekupuju dlouhá léta-skončil u mne Účastníky zájezdu ;-), kteří taky nadchli široké masy. Mám asi jiný vkus. Když se chlubil, že v létě bude divadlo... byla jsem udivená a moc jsme nechápala, jak se zrovna tohle dá zdramatizovat. No asi dá. Jinak tedy produkce letních scén ŠD bývá slabá- mamka byla 2x a vždycky přišla zklamaná a šokovaná cenou lístků.
    Občerstvení má skvěle vyřešené Ungelt- objednávky-čísílka-a o přestávce konzumace. žádná fronta bez konce. My se dnes chystáme do Salmovské- na koncert, to doufám bude kvalitní ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tento článek,je mi ujištěním, že v tom nejsem sama!
    Po návratu ze zahraničí, jsem si chtěla doplnit mezery v české kultuře. Někoho napadlo, ať si přečtu Viewegha, Účastníci zájezdu", že to je současný nejlepší autor. Dočetla jsem, protože mám ve zvyku dodělat co načnu. Po té jsem měla delší dobu dojem, že jsem nemoderní a zaostalá.Po té jsem odmítla cokoli sepsal tento autor. Nic, tak vulgárního, jsem nečetla!Asi 3/4, knihy, jsem měla dojem, že se jedná o porno. Zase důkaz toho, že peníze zaslepí i , už nevidomého.
    Děkuji za to, že jsou ještě soudní lidé! Nemusím se tudíž cítit, jako vyvrhel, této současné doby, protože nehýkám jako osel podle toho, že to je trend,či být in.(krásná módní slova)!
    Lezarts

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nejsem in.
    Od zmíněného autora jsem doposud nečetl ani stránku, takže se o jeho kvalitě nemohu vyjádřit. A Účastníky zájezdu jsem shlédl jen po nástup do autobusu a pak už jsem si na tento film "neudělal" čas.

    OdpovědětVymazat
  4. mně se Viewegh nelíbí..číst ho nemůžu.román pro ženy jsem brala jak byl...líbila se mi tam Simona Stašová,ale ta se mi líbí poslední roky ve všem.Na tohle divadlo bych ale nešla ani náhodou. Film mi stačil..moje dcera ho tedy miluje, četla i účastníky...to byl vůbec blbej film, zvlášť ta Kocurová...

    OdpovědětVymazat
  5. Hlásím se do "klubu". Podobné knihy nemám ráda. Román pro ženy jsem dočetla jen proto, že to byl dárek, ale druho knihu od Viewegha nepřečtu ani když je to dar. Už přes rok leží v knihovně a marně čeká, že ji otevřu.

    OdpovědětVymazat
  6. Film jsem sice viděla, ale nebyl to můj šálek čaje, nemusím a autora taktéž ne. Mám poslední dobou pocit, že Viewegh je snad všude.Nějak nemám pocit, že bych o něco extra přišla, když není v mé knihovně.

    OdpovědětVymazat
  7. Já netoužila ani vidět film (Viewegha nemusím...), pak jsem ho viděla v televizi a docela mile mě překvapi. Biomanželku jsem si zkušebně stáhla do nové čtečky, kde na mě čeká, pak poreferuju.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem na tom stejně jako ostatní diskutující. Od Viewegha jsem naposled před pár lety četla Případ nevěrné Kláry - zhruba v polovině knihy jsem to vzdala protože mne odradila vulgarita a spousta zřejmě nezbytného sexu téměř na každé stránce.
    A co se "divadla pro moderní diváky" týče, vloni jsem byla právě ve Švandově divadle na hře Mnoho povyku pro nic. Takhle prznit Shakespeara by snad mělo být trestné. O přestávce jsem znechuceně odešla, protože unylé herecké výkony a vtípky typu čůrání do bazénu ve kterém se ukrývají hlavní hrdinové mne dokonale odradily. Na rozdíl od zbytku publika, které hlasitě řvalo smíchy... Opravdu je mi smutno z toho, jak hluboce kultura upadá.

    OdpovědětVymazat
  9. Já přiznávám, že od Viewegha jsem četla (a viděla) Báječná léta pod psa. Jinak nic. Obvykle když se objevilo něco v kinech od něj, jsem si řekla, že počkám, až to bude v TV a pak se uvidí. Nemám totiž ráda hlasité propagace.

    OdpovědětVymazat