úterý 26. července 2011

Svatá Anna

...chladna zrána, praví známé pořekadlo, které nás chce varovat, že teplým dnům je pomalu odzvoněno, a měli bychom se pozvolna chystat na chladnější odchov. Ovšem v letošním studeném létě je to poměrně zbytečná připomínka, léto už zřejmě dávno skončilo a na teplá rána jsme si rozhodně navyknout nestačili, tudíž nás ta chladná nezaskočí.
    Svatá Anna toho má v popisu práce poměrně hodně, je ochránkyní matek a manželství (to zas nemá v dnešní době tolik práce, neb porodnost se snižuje a manželství prohrává v souboji se vztahem na psí knížku).
  Patronkou šťastného porodu - tady už trochu aktivity vyvinout musí, neb ne každý má štěstí na dobrého porodníka a rodit v našich nemocnicích není vždycky šťastné. Ovšem ve finále každý úspěšný porod je šťastný, takže tady se pro svatou Annu otevírá široké pole působnosti. Ale musí být neustále bdělá, protože stačí chvilka a šťastný okamžik se mění v tragédii, byť v našich končinách ne tak častou. Zrovna nedávno jsem se doslechla o úmrtí při poporodních komplikacích. A to bylo v nemocnici. Některé alternativní rodičky se rozhodnou pod dohledem duly rodit doma, což si pak nejsem jistá, zda také spadá do kompetence svaté Anny? Přijdou – li ony komplikace, co má pak dula dělat dřív, volat pohotovost, či vyzývat svatou Annu?  Nu, nemá to snadné, holka. Myslím tím samozřejmě svatou Annu, která má kromě těchto povinností ještě na svých bedrech péči o horníky, mlynáře, tkalce, krejčí, provazníky a dokonce i o čeledíny, kteří ale skoro všichni ze současného ekonomického řetězce už vypadli, a tak jí krom těch rodiček zbývá několik málo horníků, a to se snad dá zvládnout. I když všichni si ji spojují hlavně s těmi studenými rány a ta se jí letos obzvláště vydařila. Nu, pořád lepší, než když na svatou Annu začínala válka. Ta první světová, ne ta teroristická, která pohlcuje současnou Evropu. Takže radši chladna zrána....J

2 komentáře:

  1. No vida, to jsem o Andulce nevěděl, že se stará i o horníky. S těmi jsem měl spjatou spíše Barborku. Asi se holky doplňují.
    Jinak tedy tepla ráno od začátku léta moc nebylo, to je pravda.
    A musel jsem zaostřit na ten obrázek, jaký prst je vlastne vztyčený. Ne, není to ona populární jednička.

    OdpovědětVymazat