čtvrtek 7. července 2011

Ale je to z Moravy:-)

  Moravané v poslední době stále hlasitěji deklarují svoji samostatnost, vyvěšují moravské vlajky a chtějí od Čech pryč:-) protože jsme příliš pragocentričtí a na Moravu zapomínáme. To je ale otázka politická, protože v podhradí se to vidí úplně jinak. Hlavně, co se jídla týká, vše, co je z Moravy, jako by bylo lepší:-). A to nemluvím o víně, které Moravané sami rozdělují na dobré, špatné a pro Pražáky. Ale obecně se zboží s přívlastkem moravské prodává jaksi lépe - ať už je to moravská slivovice, klobása, uzené či zelenina. Onehdy jsem zastavila u prodejců při silnici s úmyslem koupit borůvky, protože vyrazit na ně do lesa je nad moje síly:-), respektive lenost:-)). Nebyly. Ale měli nějaké brambory, jahody a natlučené meruňky. Chystala jsem se odjet, ale bodrý prodavač mě nechtěl pustit, a se slovy, že to jsou opravdu, ale opravdu meruňky z Moravy, mě nutil je alespoň ochutnat. Nakonec mě ukecal, a já si pytlík předraženého ovoce vskutku koupila. Předhodila jsem ho doma ke konzumaci a nikdo nic nepoznal. Musela jsem zdůraznit, že jsou z Moravy:-), aby mou koupi náležitě ocenili. A to jsme ještě měli k večeři moravského vrabce. Moravané jsou v tomto směru trochu ochuzeni, žádný český vrabec se na jídelníčcích asi nevyskytuje stejně jako česká klobáska. Snad ještě pivo, ale i to mají v Brně vlastní:-). Prostě, co je z Moravy, to je dobré. A na moravské víno sama nedám dopustit, byť nevím, zda nepiju jen to pro pražáky.Ale i to mi chutná:-) Možná jen proto, že je z Moravy:-)


3 komentáře:

  1. Ahoj já su z Moravy ,máme trošku jiné chutě,méně zdravé,ale pražáky máme rádi,pokud jsou normální,ty z nosama vysoko to néééééééé,o hradě ve kterém je smetisko zlých a hloupých, líných , lživých lidí,to už vůbec!Nemůžem všechny házet do jednoho pytle Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že v našem pupku Evropy ty vády mezi Čechy a Moravou nějak moc prožíváme. Nevím jestli na politické úrovni nějaké jsou, ale na jakékoliv diskusi na netu jsou skoro stopro.
    Poslední jsem viděl pod článkem o Petře Kvitové. Nebudu citovat přesně, ale někdo ji vychválil jako prima hrající Moravačku. Okamžitá odpověď ji označila za Češku. Proboha proč? Ano, všichni jsme Češi, dokonce i podstatná část Rómů :), ale proč ten český kotlík upírá označovat se dle země původu, kde žiju. Sami tak přiléváme oleje do možného ohně.
    V Německu jsou taky všichni Němci, ale Mnichovan je hrdý na to, že je z Bavorska a Prusům, Sasům a já nevím komu se tak trochu šklebí do úsměvu a to díky i svému nářečí.
    Proč tedy Moraváky, kteří žijí v historické zemi Koruny české, stále někdo tlačí do toho, že jsou Češi. Taky bych jednou říkal, až Pha pohltí střední Čechy (chválabohu se toho nedožiju), že jsem v rámci Prahy Kladeňák a hájil bych si to. Proto v rámci Česka jsou pro mne lidé za Vysočinou Moraváci.
    A navíc, i když náš raný kapitalismus napáchal škody i tam, tak si stále myslím, že Moraváci jsou svojí mentalitou více otevření, milejší.
    A jen tak mimochodem si mohou koupit "kladenku". :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já su taky z Moravy a su za to ráda:-)

    OdpovědětVymazat