středa 6. července 2011

Jan Hus

...nám vybojoval něco, o čem rozhodně neměl ani tušení a o co mu zcela jistě vůbec nešlo, a to den pracovního volna. Stejně úspěšní byli i včerejší Cyril a Metoděj, ale o tom již bylo řečeno, respektive napsáno. J
   My si dnes připomínáme výročí jeho upáleníJ . Vypadá to, jako že oslavujeme jeho smrt, ale to by mi jeho příznivci rázně vyvrátili. Jde zjevně o neobratnost českého jazyka, když důvodem k státnímu svátku je smrt nějakého člověkaJ, ale to stejně nikoho nezajímá, protože hlavním smyslem dneška je pro většinu Čechů volný den. Také bych to tak vnímala, ale musel by být upálen třeba v listopadu a ne zrovna o prázdnináchJ.
  Jinak Hus nepatří k mým oblíbeným historickým postavám, byť Zdeněk Štěpánek ho v dávném filmu ztvárnil pěkně charismaticky. Realita, jak je známo, asi byla úplně jiná, ale nehodlám tady dělat historický rozbor dnešního církevního svátku, který si někteří jistě užívají a vnímají jeho význam úplně jinak než já.  Za čtyři roky, až bude kulaté- 600- výročí jeho pobytu v Kostnici, se jistě budou dít věci, které nám podstatu jeho života a učení vysvětlí tak dokonale, že pro pochybovače nebude ani trochu prostoruJ. Jen doufám, že nebudou komplikace, jako při pětistém výročí. Tehdy měl být instalován pomník na Staromáku, ovšem válka onen slavnostní okamžik posunula o celých deset let dopředu. V roce 1915 nebyl moc prostor pro nějaké lidové veseliceL
    Je dost dobře možné, že ani v roce 2015 nebude,L ale nechci malovat čerta na zeď, zvlášť v den církevního svátku. Je příjemný volný den, v Husinci jistě slaví a my v Praze máme výborný orientační bod. Sejít se u Husa na Staromáku dokáže i naprostý neznalec pražského místopisuJ



3 komentáře:

  1. Mistr Jan byl pro svoje "mluv pravdu, žij pravdu, chraň pravdu" nepříjemný pro vysoké kněžstvo a proto ho upálili. Možná by se pro tu pravdu stal mučedníkem i v dnešní, byť notně ateistické době. Ani dnes se pravda totiž moc nenosí.
    A že katolíkům ležel hodně v žaludku, tak o tom svědčí to, že se teprve nedávno dočkal "omluvy".
    Prý se zasloužil o diakritiku, i když ještě mnoho vody uteklo, než několik písařů napsalo jedno a to samé slovo stejně.
    A že mnozí nevědí, proč je státní svátek? Když to nevědí u událostí starých šedesát, sto let, tak u šesti set let to snad ani nepřekvapí.
    Ankety by se měly dělat jen tehdy, když je dotazovaný připojený na netu. O tom to totiž dnes je - ne umět, znát z paměti, ale jen umět si najít odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Já tenhle den mám i jiné výročí...taky smutné..umřel mi před 16 lety táta:-(

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem Husovo učení obdivoval už v patnácti. A nemělo to co dělat s dnem volna navíc. Vždyť jak za první, tak za druhé světové války z jeho myšlenek čerpali naši bojovníci za svobodu. V Kostnici jsem už byl a ještě mě čeká Tábor, o kterém byl dnes mimojiné zajímavý dokument.

    OdpovědětVymazat