středa 20. července 2011

Nové pověsti české

Žijeme v době, kdy co bylo, už není, co bude, ještě není, takže vlastně není nic:-). A všechno musí být jinak. Napadlo mě to nedávno, kdy jsem četla módní zpochybňování veškerých historických událostí, které se nějak zafixovaly, a najednou platí úplně jinak. Je to skoro jako taková veselá letní škola historie, i když někteří (nejen)mladí historici na tom staví svoji kariéru:-) To nemyslím nikterak pejorativně, dost mě to baví sledovat.
Libušin kůň třeba našel Přemysla nikoli náhodou, ale hlavně proto, že Líba a Přemek byli dávno milenci, a tak koník dobře věděl, kudy vede cesta do Stadic:-). Nedávno jsem četla zajímavou poznámku o Daliborovi, kterého nouze naučila housti. Jestli si myslíte, že šlo o nějaké housle, jste na pěkném omylu:-). Nehledě na to, že housle v době Daliborově ještě ani nevynalezli:-), tak housti znamenalo promluvit na "zajímavém" středověkém mučicím nástroji:-). A v neposlední řadě, Dalimil nebyl žádný lidumil, naopak, byl to docela obyčejný zloděj, který ve finále dostal jen to, co si zasloužil. Takže nejen Jirásek, ale i Smetana, se kapku sekli, ale to nevadí:-), česká historie si libuje v glorifikaci zločinců: Žižka, Želivský, Babinský, Kajínek:-), a další asi zatím uvádět nebudu, aby mě nezavřeli:-).
    Vrátím se raději do dávnější minulosti, je to nejen bezpečnější,ale i zajímavější. Třeba Vlasta, jako první feministka, Ctirad jako pěkný ňouma:-) , Durynk jako moderní vychovatel,Kazi jako první dealerka rostlinných drog či vyvraždění Slavníkovců nikoli z důvodů politických, ale kvůli nevěrné záletnici:-). Tak snad jen Zlatá bula sicilská a praotec Čech jsou nezpochybnitelné jistoty:-)


3 komentáře:

  1. U Vašich glosů se velmi pobavím a poučím Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám strach, že už ani ty brzo nebudou jisto- jistou-jistotou!
    Jinak trefné a vtipně popsané! Kdo byl včera vrahem, dnes je obětí!Možná, že to není pouze trend současné společnosti?!

    OdpovědětVymazat
  3. no, já se taky vždy počím, díky, jitko.to o tom daliborovi jsem taky četla

    OdpovědětVymazat