pátek 29. července 2011

Co to Norsko?

    Útok mladého teroristy otřásl Norskem i Evropou. A zdá se, že mnozí (já tedy určitě) nerozumí. Kdyby šlo o islámský terorismus, který v současnosti hýbe světem, bylo by jasněji. Tam je to jednoduché, dobro a zlo je pro náš svět jasně vymezeno, a „všichni vědí, oč jde“. Tragédie by nebylo o nic menší, ale všichni by tomu rozuměli, alespoň “ byvoko“J.
   Ale tady v mírumilovném Norsku (v Oslo - pořád tvrdím, že Oslo je nesklonné, a že se věcí dějí v Oslo a ne v osluJ), kde střílel čistokrevný Nor, a ještě navíc křesťan, najednou tomu nikdo nerozumí.  Náhle to nebezpečí není jasně pojmenovatelné, nikdo rázem neví, odkud ten další úder může přijít, nepřítel ztratil konkrétní tvář. 
   Jenže co s tím? Problémy, které současnou společnost  - myslím globalizovanou společnost- dusí, nikdo stejně nikdy konkrétně nepojmenuje, jednotlivce nikdo nevyslyší, systém nemilosrdně drtí všechno kolem sebe, a kdo se nepřizpůsobí a nepluje s proudem, má smůlu. Multikulturalismus je prostě v módě a in, a komu se to nelíbí, ať... mlčí. (jako děti jsme tedy tu říkanku měly s jiným koncem, ale to by nebylo vhodné:-)).
    A pak jednomu rupne v bedně a řeší situaci po svém. A tím, že se jedná o nečekaného pachatele, hledají se odpovědi na otázky: Proč? Jak?
(u muslima by šlo jasně o džihád,a dál by se to neřešilo, tím chci říct, jak to všechno vidíme černobíle)L.
    Slyšela jsem v rádiu rozhovor s nejmenovaným psychologem, který řekl, že je jen otázka času, kdy se podobná věc stane u nás. Myslím si to také, napětí ve společnosti, a následně ve světě, je natolik velké, že stačí brnknout, zánět děsivě zabolí a vyvolává reakci. Není třeba si namlouvat, že nám se to vyhne. Nelze s tím souhlasit, ale reálně lze vidět, že situace k tomu směřuje. A to zdaleka nejsme tak mírumilovný a otevřený stát jako Norsko, jehož vstřícnost povyšuje tragédii na ty naprosto nepochopitelné.           Česko zdaleka tak vstřícné není, ale zase je laxní a bez jasného názoru. Takže možná lze i věřit, že si tady norský střelec nevypěstoval svoje následovníky. 
      A na úplný závěr ještě jedna věc, kterou vůbec, ale vůbec nechápu, byť to možná zní morbidně.
 Proč střílel do dětí? Když už „musel,“ tak děti za to přeci nemohu?   Ani v našem parlamentu, a že u nás je možné všechno, nezasedají děti...
    Střílet na děti s představou, že měním svět, je tedy hodně zvrácené. A jsem zase na začátku. Prostě tomu nerozumím......



4 komentáře:

  1. Jsem hodně otřesena..asi střílel na děti protože to nejvíc bolí....jedním slovem peklo na zemi..Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Taky si myslim, ze strilel do deti, protoze to vyvola nejvetsi reakci. Taky to nechapu, myslim, ze to se ani pochopit neda. Na druhou stranu me vadi jak vsichni porad hledaji vinu nekde jinde: ve spolecnosti, ve vychove, v problematickem detstvi. Prijde mi, ze bychom to meli pojmenovat a rict, ze jsou mezi nami lide, kteri toho nejsou hodni tady byt. Ale co s nimi?

    OdpovědětVymazat
  3. NORSKO-jedním slovem hrůza!
    Ale není to zase nový důkaz, že žijeme ve společnosti, kde se vše co je asociální a nemorální, začíná příliš tolerovat.Zásluhou nových komunikačních prostředků se to šíří jako gangréna? Bohužel ty časy, kdy dobro vyhrává nad zlem,jsou jenom v pohádkách(proto jsou v Čechách tak oblíbené).
    Prozatím český laxismus nahrává většině nešvarům, kterými se to v české politice a společnosti jen hemží.
    Jenom doufejme, že nás nepotká něco podobného!Avšak alarmující je zjištění, kde se ten norský mstitel z části vyzbrojil!!!V Čechách, je to zde, tak snadné?!!!!!!

    OdpovědětVymazat