úterý 17. května 2011

Svatá kráva

Už jsem si skoro myslela, že jsem se svými nářky na hluk a odporem k organizovanému fotbalu samojediná. Doma, a vlastně i v práci, dostávám takové smysluplné rady, jako abych to nevnímalaJ No, to se lehce řekne, hůř udělá. Nicméně potkala jsem paní při venčení psíka, která se rozčilovala nad páteční helikoptérou. Drnčela nad Letnou celý páteční večer, zjevně s cílem kočírovat rozvášněné fanoušky. Ovšem tomu, aby v sobotu ráno nebyla Letná dost intenzivně znečištěná výkaly a zvratky oslavujících fandů, nějak zabránit nedokázalaL Nicméně v pátek, kdy se psík třepal strachy z intenzivního hluku a my dvě na sebe musely dost křičet, abychom se slyšely, prohodila žena zajímavou myšlenku. Je úžasné, jaký je ten fotbal svatá kráva. Co všechno se kvůli němu podniká, kolik policistů stáhne, aby hlídali masy nezvladatelných příznivců šílenců, co na hřišti honí jednu mičudu. Na to peníze jsou. Ba co víc, vypravují se pro ně zvláštní vlaky, speciální autobusy, mění se dopravní řád. Oni to pak všechno, včetně zařízení stadionu zničí a náhradu škody z nich nikdo nedostane. To mi tedy rozum nebere, a jsem moc ráda, že nejsem sama. Ovšem se svatou krávou se nic nenadělá, Indové by mohli vyprávět. Na tu se nesaháJ Je to takový systém, který znali už římští moci páni, chléb a hry. Plebejcům se poskytne laciná zábava, kterou fotbal bezesporu je, a oni se vyřádí, a nemají čas reptat proti vrchnosti. Řekla bych, že takových svatých kravek je tu několik. Jediným řešením je asi nemoc šílených kravJ

3 komentáře:

  1. S Vaším odporem k fotbalu se plně ztotožňuji. Jen bych si dovolila oponovat - princip svaté krávy v Indii má své opodstatnění, protože zabraňuje, aby lidé v době hladu vybili stáda a tak se zbavili možnosti dlouhodobého přežití. Prostě hrnek mléka denně s výhledem na několik let dopředu je lepší volba než jednorázově hromada masa (jenže lidem by to nedošlo, atk se t zabalí do božího přikázání). Zatímco fotbal nemá opodstatnění žádné, snad jen to, že se hlupáci vyřvou na jednom místě jaksi organizovaně a dají pak chvíli pokoj. Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, "panem et circenses", to fungovalo dlouho...

    A stačí trochu googlit, a člověk zjistí, že si to mocipáni uvědomují i dnes.

    Namátkou?

    Třinecké železárny věnují 50 miliónů korun na sezónu do hokeje. „Je nutné, aby se lidi měli, jak vyžít. Potřebují mít chléb a hry, aniž bych to myslel nějak pejorativně. Lidé to pak se mnou na pracovišti rozebírají a kolikrát je často trápí víc, jak to vypadá na hokeji, než jestli se budou zvyšovat platy,“ říká Moder.

    "Taky jste si všimli jak v posledních dvou týdnech ostatně přestalo konání Nečasovy partičky více méně kohokoli zajímat? Stránky novin a televizní obrazovky opanoval fenomén hokej. Zcela vytlačil politiku. Nikoho nic jiného nezajímá než to, jak to kluci hráli v Bratislavě. Klidně přiznám, že to zajímá i mne a že jsem zatím velmi mile překvapen tím, co na Slovensku nároďak předvádí. A také to, že lidem, kteří zase mají důvod se radovat a být hrdi na něco, co je spojeno s naší zemí, tu radost přeji. Ale je to klasická aplikace starého , velmi starého -chléb a hry. Lidé dostali hry, své zlaté hochy s nimiž se identifikují a veřejný život je přestal zajímat. Což se samozřejmě velmi hodí spolku, co nám vládne. Jejich aféry, prostě tiše zapadají. Přesně jak potřebují a stejná situace jako před loňskými květnovými volbami."
    (postřeh z brejle.net)

    OdpovědětVymazat
  3. Že by to byl "svatý" sport? taky to všechno kolem nechápu...

    OdpovědětVymazat