pondělí 23. května 2011

102. narozeniny

   Od určitého věku narozeniny neslavím, domnívám se, že není třeba vysokým číslem deptat okolí. A jelikož se u žen o věku nemluví, mohu klidně už řadu let tvrdit, že je mi pětatřicet. U mužů je to jinak, a ač je to přírodní nespravedlnost, nelze jinak, než ji akceptovat. Ale ani muži se běžně nechlubí sto dvojkou. Navíc celkem v dobré kondici a duševní pohodě. Takový je muž, kterého sice neznám osobně, ale už dvakrát jsem se letos ocitla na akci, která měla glorifikovat jeho život. Nejprve to byl film Nickyho rodina, a nyní, v sobotu, výstava na Vyšehradě, nazvaná Wintonovy vlaky. Oním oslavencem je sir Nicolas Winton, který zachránil 669 českých dětí v roce 1939, a nyní se dožívá požehnané sto dvojkyJ.  Zahájení výstavy se akčně propojilo s Londýnem, kde hovořila Olga Menzlová, zatímco na Vyšehradě exceloval Jaroslav Brabec, coby spoluautor celé akce.  Přišlo několik dětí, žijících v Čechách. Někteří byli dojatí, někteří už docela lhostejní, ba i lehce otrávení, té mediální pozornosti, místy až patosu, je na někoho asi už příliš. Zde patos představovala moderátorka Martina Kociánová, střízlivost a věcnost pak předsedkyně parlamentu Miroslava Němcová. Byl tu i Saša Vondra, zázračně uzdravený, a i on zde pateticky pěl ódy na zmíněného sira Wintona, kterého několikrát přejmenoval na Winstona. Saša byl jako vždy zjevně dobře připravený. JNevím proč, ale při pohledu na jeho tělo napěchované v nepadnoucím obleku mě pořád napadala ta v novinách tolikrát omílaná fráze o grilování Vondry.  Sice nevím, co je to zase za novinářský novotvar, ale sobotní odpoledne, zahrada, ještě navíc na Vyšehradě, hezké počasí - čas jako stvoření pro grilovačkuJ.  Některé myšlenkové pochody vskutku patří do kategorie crazyJ

   Výstavu nakonec otevřel ředitel Vyšehradu, který zase nevěděl, že jsou přítomny i zachráněné děti, a pořád hovořil  o vnucích. Nu, jak je vidět, profesionalita je v Čechách pořád ještě cizí slovo.  Bylo tedy lepší prohlédnout si panely s fotografiemi, což je naopak velmi  dobře odvedená práce a stojí to za to.
   A prostředí Vyšehradu celou akci samozřejmě umocňuje. Řekla bych, že je to důstojná připomínka narozenin zachránce oněch 669 dětí.

1 komentář:

  1. Úctyhodný a požehnaný věk úctyhodného a požehnaného sira.

    A u Saši buďte ráda, že po Winstonovi nepokračoval s Churchillem. :)
    Chápu ten přeřek, Winston je tak nějak zažitý. Zrovna tak, jako se do oslovení pana Zimy bude "vnucovat" Pepíček Zíma. Ale připravenému "evropskému" politikovi by se to stát nemělo, pravda.

    OdpovědětVymazat