sobota 22. července 2023

Minigender glosa

  Nedávno jsem v jakémsi obvodním periodiku četla zprávu o vítání občánků. Obec svým čerstvě narozeným spoluobčanům připravila malou slavnost, ze které samozřejmě pořizovala fotodokumentaci. Prohlížela jsem si tedy krásné fotky čerstvě narozených miminek a jejich šťastných rodičů, když tu mi padl zrak na rodinné informace. 

Tedy kdo je kdo. 

Většina párů nebyla sezdaných. Takže jiné příjmení maminka a jiné tatínek. Ovšem všechny děti se jmenovaly po otci. 

  Vím, je to tady taková tradice.  Nicméně, čekala bych v době genderového boje takřka o vše, víc dětí, které se budou jmenovat po mamince. Když už není třeba svatba, pak asi není třeba, aby se dítě jmenovalo automaticky po otci? 

 Znát důvod, proč jsou nesezdaní, patrně bych mohla i pochopit, proč automaticky dítě nese příjmení po otci, který si maminku nevzal. I když, samozřejmě, třeba si ho nevzala maminka, ale pak už vůbec nerozumím tomu, proč se miminko nejmenuje po ní. 

 Přitom samozřejmě neobjevuji Ameriku, vím, že to tak funguje. Je to už roky stejné, dědí se u nás po meči, patriarchát tu má pěkně silné kořeny.  A zjevně je ani genderová korektnost nedokáže vymýtit. 

 Není samozřejmě vyloučeno, že je to ze strany oněch žen klasický trik, jak si otce, který se nechce ženit, udržet u rodinného krbu. Má dítě, které nese jeho jméno, musí se postarat. Kdo by to byl řekl, v dnešní době. 

  Připomnělo mi to prastarý vtip, že zatímco matka je jistá, otec je vždy nejistý. Patrně i to může být důvod, proč všechny děti nesezdaných párů nesou mužovo příjmení. 

 Kupodivu, tato glosa nemá žádnou pointu. Jde jen o zamyšlení, vyvolané letním pohledem na novinovou stránku, kde bylo nečekaně větší množství párů nesezdaných. Možná to podvědomě vyvolala probíhající  intenzivní mediální válka o pojmu ohledně tradiční rodiny? Na tradiční rodinu nesahejte, zní z určité části politického i veřejného spektra...

 Je tedy tradiční rodina ta, kde je matka (svobodná), otec ( svobodný) a dítě nesoucí mužovo jméno? Podle všeho asi ano, neb takových seskupeních tady máme zjevně nejvíce. Než ale vysvětlení pojmu tradiční rodina by mě zajímalo, co na to gender? A feministky? A rovnoprávnost? Proč se děti nesezdaných párů nejmenují ( alespoň z padesáti procent) nejmenují po matce?

  Je mi těch miminek vlastně trochu líto. Vím, jak silný většinou mají děti vztah k mamince, a ona je to podle jména vlastně cizí paní. A ten pán, jehož jméno nesou, paradoxně dost často odchází, protože se objeví jiný nesezdaný vztah... To už jsem ale úplně jinde. 

Nezávislá letní genderová glosa si nekladla žádné cíle, krom zamyšlení, proč tomu tak je. Ač ve finále je to vlastně úplně jedno, jelikož se vše vlastně točí kolem tradiční rodiny:-)





Žádné komentáře:

Okomentovat