středa 19. července 2023

Fluktuant nebo kreativec?


 Když někde čtu nebo poslouchám rozhovor o podmínkách současného pracovního trhu, vzpomenu si na dědu. I on měl ohledně pracovních vztahů jasno, stejně jako dnešní glosátoři. Jen měl úplně jiný úhel pohledu.

Zatímco v jeho době se poměrně kriticky hledělo na lidi, co často mění zaměstnání, tak dnes se stejně kriticky hledí na ty, co setrvávají na jednom místě.

Pamatuji se, jak pejorativně se tehdy užívalo slovo fluktuant. Nemuselo jít přitom přímo

o lehkomyslného a nezodpovědného člověka, prostě jen sbíral zkušenosti, přesto se tam podobné pochybnosti vtíraly. Pod tlakem veřejného mínění.  

  Děda neměl v povaze lidi odsuzovat, ale trend jeho doby tvrdil, že takhle je to správné. Kdykoli narazil na někoho, kdo změnil pracoviště třikrát za pět let, byl přesvědčen, že za tím je nějaká jeho divná vlastnost.

To vědomí podivnosti se plynule přesunulo do dnešní doby. Jen s opačným trendem. Také totiž hledíme s podezřením na určité lidi, pro změnu na ty, kteří jsou na jednom pracovišti delší dobu. Jistě je za tím nějaká jejich divná vlastnost!?

 Místo pojmu fluktuant se manipuluje s pojmy konzervativní, vyhořelý či neschopný.

 Například v životopise, který jsem nedávno četla, bylo asi šest různých pracovišť během tří let. Přitom nesl oblíbené módní přívlastky, jako flexibilní, kreativní, dynamický, dravý…

Sice se poměrně zřetelně daly vyluštit určité náznaky, že tam budou i jiné atributy, ale ty nikdo neřešil…

Taky ale nikdo neřešil životopis pána, který uváděl jen jedno pracoviště a zaměstnanecký vztah delší než dvě dekády.

Rovnou ho odhodili, „ten bude určitě zkostnatělý,“ mávla pohrdavě rukou ambiciózní šéfka

 a jala se pročítat ty texty, kde se to jen hemžilo různými druhy pracovišť a zkušeností a odkazy na sociální sítě.

   Doba a zvyky se logicky vyvíjejí. Jen co já pamatuji, měnily se veřejné priority jak na běžícím pásu. Ať už se to týká vzdělávání a studia, společenských norem, zábavy, mezilidských vztahů či kupříkladu zdravé stravy. 

Je tedy logické, že se mění i pohled na pracoviště a loajalitu, na nějakou kontinuitu či kupříkladu na profesionalitu a vzdělanost.

   Na první pohled nijak nezpochybnitelná dynamika dějin. Jen občas se vkrádá určitá pochybnost. Hlavně o klasických krajních mezích. Jako že neumíme pohyb někde uprostřed. Určitě je dobré něco vystřídat a nabýt nových poznatků. Ale také asi nemusí být od věci s nimi pracovat delší dobu?

 Na pohled druhý (a další) vidíte, že to s tmí pokrokem tak úplně jasné není.

Jde hlavně o jakési módní vlny, někdy i s ideologickým zabarvením, které se valí veřejným prostorem, a tak to prostě určitou dobu je. Bez diskuse. Jako jakési dogma.

Vznikají pak dobové dehonestující nálepky. Kdysi fluktuant. Dnes vyhořelý konzervativec.

 Neměla jsem nikdy úplně jasno, proč má někdo potřebu tohle nějak hodnotit. Buď střídáte profese nebo se usadíte v jedné a setrváte. Každému dle libosti…?!

Ale uniformita a tlak veřejného mínění přístup každému dle libosti moc neuznávají. Jistě nejde o stoprocentní míru pokrytí, vždycky jsou ostrůvky svobody a liberálnosti, či řečeno slovy klasika, ostrůvky pozitivní deviace, ale v měřítku většinovém to tak prostě je.

   Z toho asi plyne, že ani nadmíru flexibilní jedinci nemají své jisté a že se patrně časem objeví jiná vlna, která vytvoří nové módní prvky…?

 Asi něco v tom smyslu, že dějiny se v určitém smyslu trochu opakují. Jen nevím, zda dokážeme kreativně posoudit, co vlastně za opakování stojí a čeho bychom se spíš měli obávat.  Nějak si nejsem jistá….

Aby se nám kola dějin nakonec nezvrhla do takového úhlu pohledu, ze kterého ve finále není vidět žádný jiný horizont… 



Žádné komentáře:

Okomentovat