sobota 3. listopadu 2018

Obličejologie


Všichni to tak nějak tušíme, ale s postupujícími roky a životní zkušeností je to čím dál jistější. Politici jsou zjevně jiný živočišný druh. Potvrzuje to nejen jejich chování, které je jak přes kopírák napříč celým politickým spektrem, které se sice tváří, že je různobarevné a míří buď doleva nebo doprava, ale pod drobnohledem je všechno jinak. Jsou jiní. A zároveň všichni stejní, jeden druh. Není důvod dělat si iluze.
Pokud bychom chtěli do detailu rozpitvat nějaký klasicky typický vzorek, narazíme na GDPR. Kdo o něm něco slyšel, je mu jasné, že tudy cesta nevede. I kdy na druhou stranu, samo GDPR je typický produkt politického myšlení. Je tam všechno a nic. Dle tohoto mustru lze buď nic nevnímat, nebo někoho dokonale vyprudit, ba dokonce i zničit. Dokonalá politická korektnost.
Toto porovnání mě ale moc neuspokojuje. Někde jsem slyšela teorii o politické tváři (ono to lidově zní asi výstižněji, kdy se mluví o ksichtu, ale to se zase pere s mojí spisovnou češtinou, tak zůstaňme u tváře.). Podstatou je poznání, že politika prostě podle obličeje stoprocentně poznáš. Sedí mu tam ty vlastnosti, které nesdílí s člověkem nepolitikem. A pokud se nepolitický typ chce stát politikem, bud nevydrží nebo velmi brzy taktéž změní vizáž. Někteří z nás mají na podobné typy doslova alergii, nemohou je ani vidět (je mi tedy záhadou, proč je volí nebo kdo je volí, ale to je jiná otázka) A tak se naše politika stává kolbištěm prapodivných týpků a existencí, odtržených od reality a žijících si ve své bublině, která je ujišťuje v jejich nepostradatelnosti, spasitelnosti a jedinečnosti. Mnohdy větší roli než peníze, které asi také slušné, hraje právě moc. To hraní si na boha. Mnozí jsou v tomto oboru velmi talentovaní herci. Ten ksicht pak nasazují jako divadelní masku. Ovšem masku, kterou posléze odmítají a pak ani neumí sundat. Jsou to prostě jiné živočišné druhy, u kterých jde evoluce dopředu mílovými kroky. Kam se a ty dnešní představitele hrabou špičky z devadesátých let, to byli žabaři. Patrně asi ještě sem tam křížení s pozemšťany. To dnešek už nezná. Nikoho, kdo není jejich, mezi sebe nepustí. A pokud pustí, drsně ho přemění, bez ohledu na jeho kdysi základní práva. Prostě kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Otázka je, kam až to povede a zda to není nějak beznadějné? Nebo snad našlapujeme k nějaké nové diktatuře? Těžko říci, ale ksichtologie je zajímavá věda, která mnohé naznačuje. Vidíte to také?

Žádné komentáře:

Okomentovat