úterý 24. dubna 2018

Procenta

Nedávno mě zaujal článek Miloše Čermáka, který se zamýšlel nad blížící se padesátkou. Šlo o článek výstižný, vtipný a inspirativní. Mnohé věci mi hodně zarezonovaly, jako třeba myšlenka, že "on sám se diví tomu, že mu bude padesát. Čekal by, že ostatní se budou divit také, ale ti se nediví. Ti to berou jako hotovou věc..." Pak mě zaujala myšlenka o tom, jak si namlouváme, že padesát je padesát procent a že v padesáti všechno začíná. Nic nezačíná, naopak mnohé končí. A padesát procent to rozhodně není, při průměrné délce dožití je to (cituji) cca 67 procent. Výborné bylo srovnání s baterií mobilního telefonu, jako by byla na 33 procentech, kdy všichni majitelé chytrých přístrojů v panice hledají nabíjecí zdroj. Myslím, že stojí za to přečíst si článek v originále. 
  Je to ovšem mužský pohled. Ze strany ženy lze přidat ještě několik nových postřehů, většinou o genderové nevyrovnanosti, jak je dnes módní říkat. Nebo prostě postaru, o nespravedlivosti života. Zatímco totiž muži v padesáti jsou (ne všichni, ale mohu být) jako muži v nejlepším (nebo alespoň dobrém) věku, o ženě v padesáti to nikdo neřekne. Muži houfně v tomto věku zakládají své druhé (někteří i první) rodiny, žena v tomto věku nezaloží již nic. Možná tak charitativní organizaci, ale co se týká vztahů, nemá většinou naději ani na partnerský vztah, natož na rodinu. Lepší to není ani 
v pracovních oblastech, všude raději přijmou nadšenou dvacítku než zkušenou a drsnou padesátku, zatímco u mužů je to většinou přesně naopak. 
Paradoxně je statisticky dokázáno, že ženy se dožívají vyššího věku. A tak zatímco ony na tu svou delší poslední třetinu nemají šanci začít nic zásadně nového, muži si  pro tu svoji kratší část mohou dovolit klidně i nového potomka. Pravda, není to nejoptimálnější řešení, ale mohou. Tu možnost prostě mají, zatímco ženy mají logicky smůlu a nemohou. 
A tak by mě zajímalo, jak je to s procenty jejich života či s výší dobití jejich "imaginární telefonní baterie."  Zcela jistě je na procentech, kdy se již dávno ani neaktualizují aplikace. Otázka ovšem je, nakolik ještě lze dobít a zda vlastně ženy po padesátce nefungují víc jako tlačítkový než dotykový telefon? Tam je totiž baterie takřka nevyčerpatelná, leč takový telefon už zase skoro nikdo nechce:-). 

2 komentáře: