středa 25. dubna 2018

Fatální omyl českých dějin

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale jde o další osmičkové téma našich Hovorů, byť se noříme hlouběji do dějin. Spolu s panem profesorem Čechurou, který přijal naše pozvání, se snažíme rozklíčovat, jak to bylo v sedmnáctém století, kdy na našem století vypukla a posléze i skončila třicetiletá válka. Jde tedy o data 1618 a 1648.
Hlavně jsme se věnovali defenestraci, která je v našich dějinách takovým spouštěčem fatálních událostí. A podle Cimrmanů logicky ztrácí význam v zemích, kde se historie odehrává v zemljankách. Zajímavé je, že pro děti tento vtip většinou moc nevyzní, neb většinově neví, co je zemljanka. I proto ( ale nejen proto) jsem ráda, že se k tomuto tématu defenestrace vypravíme i v našich Hovorech. Ovšem s panem profesorem Čechurou je to dokonalá lahůdka. Zjistíme, že všechno je ( jako obvykle) vlastně trochu jinak. Povstání de facto začalo zavařením kostela v Broumově 
a zbouráním maličkého kostelíka Hrobech, kostelů sice protestantských, které ale stály na katolické půdě. Začala se do toho plést politika a to je vždycky katastrofa. I tehdy byla. Vyústila v třicetiletou válku, která začala na našem území. V Čechách. Přitom vůdci stavovské strany takřka nemluvili česky, nebo jen velmi špatně. Třeba Šlik češtinu docela používal, ale jakmile se rozčílil, přešel okamžitě do němčiny. A že důvodů k rozčilení bylo tehdy víc než dost. Protestanti navíc byli oproti katolíkům takoví víc free. Tak zatímco katolíci se třeba spořádaně chystali na volební sněm, protestanti si odskočili na hon a patrně i na nějakou veselou oslavičku. Pak se divili, co se vlastně odhlasovalo. 
I defenestrace nakonec proběhla pod vlivem alkoholu, z okna Hradu pak vyletěli dva místodržící  Martinic a Slavata, jeden "erotoman, druhý grafoman":-), a spolu s nimi písař Fabricius. Všichni přežili, byť letěli z výšky 17 metrů. Ostatním místodržícím zabavili majetek, vypověděli ze země  jezuity a z Broumova vyhnali tři mnichy benediktýny. A basta. Pak umřel Matyáš, vládu převzal jeho synovec Ferdinand II., ale čeští stavové si sami zvolili "zimního krále", který s radostí sáňkoval na Petříně. To bylo sice pobuřující, leč u mladého krále omluvitelné. Neomluvitelné ale bylo, že se podílel na zničení chrámu svatého Víta. Před Vánoci roku 1619 zmasakrovali celou jeho výzdobu včetně hrobu Jana Nepomuckého a všechno spálili. Tím tedy Prahu opravdu naštval.       Ale to už se blížíme k Bíle hoře a já nemám (bohužel) stenografický ani jiný záznam celé přednášky, která byla fakt super. Kdo byl, jistě potvrdí. Kdo nebyl, jeho chyba:-). Ale může přijít za měsíc na setkání s paní Zdenou Mašínovou:-).Již dnes srdečně zveme.





Žádné komentáře:

Okomentovat