čtvrtek 8. března 2018

MDŽ

Nebudu slavit ani se podivovat nad tím, že někdo slaví a někdo zase ne. Každý to máme jinak.
Podivovat se budu nad cenovou politikou současné tržní ekonomiky. Pravda, neviditelná ruka trhu, jak pravil symbol kuponové privatizace, ovládne vše. Leč nevím, zda ovládá smysluplně, efektivně, přirozeně tržně či spíš dravě neřku- li hamounsky až nemravně. Napadlo mě to na Valentina, který dnešní době konvenuje víc než rudými karafiáty zprofanované MDŽ. Květiny, kterých na svátek zamilovnaých bude prodáno jistě víc, byly skokově zdraženy. Někdy až o tři sta procent. Možná i více.... Tedy dva úhly pohledu: vydělat, neb se bude prodávat a tržní myšlení? Nebo vytřískat z toho co se dá, protože si to stejně všichni koupí bez ohledu na kvalitu a tedy hamounské, někdy bych řekla až nemravné myšlení? 
Těžko říci, ale osobně se kloním víc k té nemravnosti. Někdy to tak u nás prostě funguje. Někteří ( mnozí) využívají situace a nevydělají, ale vytřískávají. Jedno, zda už na nájmu, prodeji či třeba opravě čehosi.
 K MDŽ se asi tak dramaticky květiny zdražovat nebudou, ale ten Valentin stál za to. 
Mohla bych jako další ilustrativní příklad nemravnosti třeba uvést i auto, kdy mi v jednom servisu nabídli opravu světla za dva a půl tisíce ( bez uzdardění) a v druhém mi to opravili za sedm set i s kávou. 
Tam bych o tržnosti moc nemluvila, nemravnost sem pasuje jak zadek na hrnec. 
Ale to už s MDŽ moc nesouvisí, vlastně vůbec. Prostě jen dnes budu pozorovat, jak moc drahé budou květiny a třeba dejme tomu chlebíčky:-). I když jak říkám, dnes už se ten svátek asi tak neslaví a karafiáty asi nikdo nepředraží. Ale jindy si zkuste všimnout:-)
A přeji všem, kdo MDŽ slaví, ať si ho krásně užijí. Jako každý jiný důležitý svátek

1 komentář:

  1. Od nejstaršího kolegy jsem dostala červený karafiát s asparágusem, od prostředního 3 krásné růžové růže svázané růžovou mašlí a od nejmladšího 70% čokoládu se semínky trávy. Bylo to od nich fakt milé. To byl můj MDŽ. A vím, že tito muži ctí i Svátek matek. A Valentýna nesnášejí. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat