sobota 22. července 2017

Na velikosti záleží

A ne že ne. Všichni to tak nějak tušíme, ale pak přijdou okamžiky, které naše tušení převedou do reálné roviny. Třeba situace na našich silnicích se často ruku v ruce odvíjí hlavně od velikosti. Myslím tím velikosti vozu, samozřejmě. A v letní sezóně ještě víc třeba velikosti autobusu. Trendem doby je mít všeho víc a větší. Ve všem. Tedy i větší autobus. Jistě, cestovat v sardinkovité poloze jistě není to pravé ořechové, výrobci se logicky snaží vyhovět tomu, že populace je stále vyšší, vyžaduje větší prostor a nějaká miniaturní karosa dnes nikoho neosloví. Problém, se kterým se v tomto zvyšování moc nekalkuluje, jsou naše komunikace. Ty se nezvětšují. Jsou koncipované právě tak na ty karosy. Velké autobusy se pak třeba neotočí v dříve bezproblémové zatáčce. Třeba na Letné, najet do Letenského tunelu, je dost oříšek. Pokud takový autobus začne najíždět, veškerý provoz v protisměru si může dát pauzu, zelená nezelená. On se tam prostě nevytočí, takže když člověk vyrazí na zelenou, zůstane stát uprostřed křižovatky, protože bus se snaží napasovat do úzkého vjezdu do tunelu. A když jedou takto za sebou dva obří žluté Student agency, můžete rovnou vypnout motor. Tedy pokud nejedete zrovna z tunelu, to naopak musíte být hodně ve střehu, aby vás kolos nesmetl v protisměru. Prostě je moc veliký a tunel zase malý.
 A podobných velikostních nepoměrů lze napočítat denně dvanáct do tuctu. A to nemluvím o odřených autech, kterých takový kolos při složitém otáčení v zatáčce vybudované na Karosu sedře víc než drsný feudál svých poddaných. Třeba u hotelu na Střížkově je sedřených stop po podobných autobusových otáčivých manévrech víc, než by se řidičům těch malých vozítek líbilo.

 Prostě, velikost má svou zásadní roli, nejen v lidové tvořivosti a fantazii. Jen je třeba někdy víc přemýšlet a ne jen ohromovat…

Žádné komentáře:

Okomentovat