sobota 5. listopadu 2016

Paradoxy současnosti

Nebo možná apatie či lhostejnost, únava nebo nezájem…?  Či jen jiný úhle pohledu.Těžko říci co správně napasovat na současnost a prostý fakt toho, co si společnost, tedy my, vlastně necháváme líbit.  Pár aktuálních příkladů : Opevněný Hrad, který se svou podobou a přístupností začíná velice podobat tomu husákovskému. Skutečnost, pro mě takřka neuchopitelná, že komunisté mají svoje sídlo v ulici Politických vězňů? 
Na ulici Milady Horákové potkávám soudružku Semelovou, která zde vesele nabízí, Halo noviny? To je neznalost, drzost nebo co to je? 
Na Hradě máme kancléře bez prověrky, prezidenta, co žongluje s nejvyššími vyznamenáními, která by měla být ctí a zatím víc než co jiné připomínají cejch nebo Kainovo znamení. V podhradí rozdivočelou kulturní scénu, která ale zjevně bojuje stejnými zbraněmi jako Hrad. 
Abych se nepodivovala jen nad Hradem a antihradem. Nemůžeme třeba chodit nakupovat, kdy chceme, protože to najednou má potřebu řídit stát. Stejné je to s vyjadřováním, s cigaretami či parkováním.

Stejně problematický je vztah k uprchlické krizi, kde není moc záhodno mít vlastní názory, stejně jako třeba na diktáty ohledně elektronické evidence, Čapí hnízdo či další aférky, které tak nějak prošumí veřejným prostorem (asi, aby se neřeklo), ale stejně k žádnému řešení nedospějí. 
A my si to tak nějak všechno necháváme líbit, protože stále máme určitý spotřebitelský standart. Jsou to tedy paradoxy, v době polistopadové:) 

2 komentáře:

  1. Dobrý den, všechno co jsem si zde přečetla se mi líbilo, až na tu nechuť k zavření supermarketů 7 dnů v roce. Vám by se prosím líbilo učit o víkendech a státních svátcích? Mně tedy ne. A myslím, že příležitostí k nakupování v těch 358 dnech co zbývají je dost a dost. Tady bych stála za státem. Totéž kouření - zde je státní regulace více než na místě. Ale jinak - pokud jste proti přílišnému řízení života státem, čekám, že začnete bojovat proti očkování - tam bych také velice ráda vyjádřila svoji svobodnou vůli.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Vám za Váš názor, byť vlastně nevím, komu odpovídám. Mně osobně nevadí pracovat o víkendech, ale když to postavíme takto, tak to je samozřejmě konfrontační dialog. Ale vyjádřit svobodnou vůli samozřejmě můžete, zatím asi ještě ano....Hezký večer

    OdpovědětVymazat