čtvrtek 4. srpna 2016

Kost

Nikoli chutná kuřecí či zlomená lidská, nýbrž hrad Kost. Nádhera uprostřed Českého ráje. Místo, kde historie takřka vyvěrá ze země. Však také Josef Pekař dobře věděl, proč toto místo tak miluje. Ta láska pak došla naplnění v úchvatné historické encyklopedii Kniha o Kosti.  Mám to místo ráda, jenže samozřejmě zjišťuji, že paměť a realita jsou dvě rozdílné věci. Kouzlo a tajemno dávné Kosti dávno rozmetal turistický průmysl. Víc, než si snad pamatuji. Zaskočilo mě, jako moc je dnes Kost zasažena turistickým průmyslem. To tajemno, kouzlo a génius locci aby dnes člověk opravdu namáhavě hledal. Najít se ještě dá, jsou tu ještě tichá místečka, ale je to už práce, ba dřina. I tak mám Kost ráda, je to taková perla Českého ráje. Ale docela by mě zajímalo, co by na ni dnes říkal Pekař. 





















4 komentáře:

  1. Kost mám také moc ráda, stejně jako celý Český ráj.
    Užívejte letních dní!

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se nepletu, je to ten Josef Pekař, po kterém je pojmenované mladoboleslavské gymnázium ? Jinak ano, Kost je krásná, míříme tam každý rok ze Sobotky Plakánkem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nepletete,Blanko, je to onen historik a zajímavá osobnost. Cesta Plakánkem je také úchvatná. Děkuji za komentář a hezké dny přeji

    OdpovědětVymazat