čtvrtek 2. června 2016

Den dětí jinak

Ctíme na našem gymnáziu tradice a významné dny si připomínáme. Den dětí není výjimkou. Děti dostaly drobné pozornosti, které jim měly zpestřit jejich sváteční den. Ve výuce jsme pak připomněly, hlavní účel tohoto svátku: upozornit na dětská práva ve světě, na to, všude děti nemají takové štěstí, že mohou prožít klidné a bezstarostné dětství. A odpoledne jsme si pak společně s tercií, kvartou a septimou připomněli, že ani u nás nebyly vždycky takové doby. Vypravili jsme se na Ďáblický hřbitov, kde je dětský hřbitůvek. Leží tu děti maminek, které zemřely v komunistických lágrech. A soudruzi následně nechali zemřít i jejich děti. Nebýt paní Zdeny Mašínové, která toto místo objevila v době, kdy pátrala po hrobu své matky, kdo ví, jak dlouho by ještě bylo utajeno. Od čtyř hodin zde byl oficiální pietní akt, ten jsme nenavštívili. Byli jsme tam dřív, připomenut si, zapálit svíčku a uvědomit si temná místa naší nedávné historie. Z pohledu dětí.








2 komentáře:

  1. Tato informace je pro mě zcela nová. Vůbec jsem netušila, že komunisti nechali děti zemřít. Může být ještě něco horšího ?

    OdpovědětVymazat
  2. To snad už horší být nemůže. Když čtete na těch náhrobcích, že to miminko zemřelo po dnu, dvou, třech, ale i třeba po měsíci či roce utrpení, je to doopravdy čirá hrůza.

    OdpovědětVymazat