pondělí 18. dubna 2016

Já, Olga Hepnarová

Někdy, (často) mám pocit, že dneska je u nás takový morbidní trend, oslavovat vrahy a násilníky a točit o nich filmy...!!?
Udělat z nich slavné lidi. Povzbudit jejich následovníky, aby se také zasnažili stát se filmovými hrdiny…
Máme film o Mrázkovi, Kajínkovi, heparinovém vrahovi, lesním vrahovi a kdoví o kom ještě.... 
Nemáme film o vědcích, vynálezcích, doktorech, lidech, kteří se zapisují do dějin pozitivně. Nebo možná máme, abych utnula případné oponenty, ale není o nich tolik slyšet jako o těch vrazích. Jako třeba v poslední době o Olze Hepnarové. Film o události, jež se udála u nás na Letné. Když v Bio Oko vidím film, jehož finále je kousek odsud, na Milady Horákové, tehdy Obránců míru, je mi úzko. Na film jsem původně jít nechtěla, ale stalo se. Je děsivý. Černobílý. S takovým zvláštním polským dozvukem, ale to je asi jen moje reminiscence. Kdysi totiž, v mém mládí, socialistickou filmovou scénu šokoval film Stopařky. Sice v hlavní roli Arabela s Xénií, to asi mělo celý drsný příběh zjemnit, ale v roli vraha polský herec. Tehdy s argumentem, že by česká star podobnou slávu zde nerozdýchala. 
Nerozdýchala by ji patrně i dnes, protože opět se sáhlo po Polácích. No, mohlo by to mít i jiné konotace, ale do toho se nechci pouštět. Jen chci konstatovat, že film je fakt hnusný. Dějem, samozřejmě, ne provedením.  Je šokující, reálný, byť od historie se dost odklání. Ale to nebylo zjevně jeho cílem. Tím bylo šokovat. A to se povedlo. Šokuje nás (tedy minimálně mě), co se může stát, kam může vést nezájem, nenávist či frustrace…
Možná proto jsem trochu ráda, že jsem na film šla. Ale příště už jen pohádka nebo romantika……
Nebo snad glorifikace někoho normálního? Někoho, koho bez obav může hrát český herec? Něčeho, co přinese i poznání a ne jen hrůzu, šok a znechucení? Uvidíme….


2 komentáře:

  1. Jít na tento film do Bio Oko a potom si sednout U Slepé kočičky naproti tramvajové zastávky Kamenická... jen pro silné povahy.

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu, trefné:-)
    A přesně tak to bylo

    OdpovědětVymazat