pátek 25. prosince 2015

Zlaté prasátko

Tradiční snaha o naplnění lidové pranostiky. Většinou, když se objeví dietní nutnost a nastává doba postní, vídám různé efekty, leč prasátko nikdy. Ani zlaté. Leda tak prase, pěkně opečenéJ. Ale dosud nikdy nepřišlo to kýžené zlaté prasátko. Jen o svátcích, v té hezké symbolické rovině.  I v podobě malých dárečků pro štěstí. Není pochyb, že v dnešní době nějaký hmatatelný produkt  musí populární čuník prezentovat. Vždycky to tak nějak z těch tradic vyplyne. Prasátko proniklo i do stále se opakující populární reklamy, do prodejen se suvenýry, na vánoční trhy, pohlednice i emailových schránek. Vidět zlaté prasátko lze tedy různě, a klidně u toho asi můžete něco i jíst. Nejlepší by samozřejmě byla  postní jídla, což dnešní vánoční kuchyně ale většinou asi reálně nenabízí. Ale na druhé straně, dnes lze úplně vše a tedy je klidně možné za postní jídlo označit cokoli. U nás je to většinou staročeský kuba, který asi kdysi postním býval, ale naše dochucovadla,přílohy, olej a další ingredience, kterým si onen rádoby chudinský pokrm zpestřujeme, má dnes stoprocentně do postního jídla daleko. Ale věř a víra tvá tě uzdraví:-) platí zjevně i v případě postních a dietních jídel. Zlaté prasátko logicky nikdo neviděl, ale hra i tradice  je to hezká. Zlaté prasátko prostě k Vánocům patří. 
A jaká postní jídla kvůli prasátku pojídáte Vás doma?A viděli jste ho?



4 komentáře:

  1. Když ještě žila babička, jedla se na oběd "máčka". Vaří se z povidel, kořenové zeleniny, perníku, hrozinek, ořechů a mandlí. A protože to byla velká dobrota, nikdy jsem zlaté prasátko neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je pro mě nové jídlo, neznám a zkusím někdy vytvořit. Děkuji za tip a přeji plno dobrot.

    OdpovědětVymazat
  3. U nás kuba bez příloh :-) Pro jistotu jsem Martině do posledního adventnho balíčku na 24. nachystala zlaté BIOprase. (z biočokolády)-takže my jsme letos zlaté prasátko viděli všichni ;-) Nebudeme raději spoléhat na zázrak, sami se o něj postaráme... ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak bioprase je výborné řešení. Inspirace pro příští rok. A pravda, na zázraky spoléhat opravdu nelze:-

    OdpovědětVymazat