pondělí 26. ledna 2015

Pomáhat a chránit

 Pěkné a známé heslo. Ale asi platí jen občas. Stejně jako postihovat nepravosti. Prostě asi jak komu. Abych jen tak lacině nekritizovala, použiji příklady z vlastního života. Sice jen motoristického, ale i tam mají pomáhat a chránit. Mě tedy zrovna v těchto případech moc nechrání, tak si tu pofoukám svoje křivdy. No, křivdy, zas tak velké křivdy to nebyly, byť v daný okamžik jsem to tak vnímala. Nyní jsem to samozřejmě už rozchodila a vnímám to spíš jako údiv, že někdy trestají hned a pohotově, jindy zase raději zavřou oči.
Poprvé jsem dostala pokutu za rychlost. Asi jsem opravdu jela rychleji, než pravidla dovolují, ač si toho nejsem vědoma a nikdo mě v daný okamžik nezastavil. Jen mi přišla složenka s výhrůžkou, že když nezaplatím, bude soud, exekuce, vězení … atd. Vysvětlení bylo, že mě na benešovské přeložce měřili a že jsem překročila…. Tak jsem tedy benešovské Policii, která mě takto odchytila, uvěřila, zaplatila a od té doby jezdím spořádaně. A je to další problém, protože si opravdu rychlost hlídám, čímž jsem velmi často vytroubená, předjížděná na plné čáře a častována velmi jasnou gestikulací od ostatních řidičů, kteří zdejší povolenou devadesátku rozhodně nedodržují.  Že by tu snad někdy někdo stál, hlídal či dokonce pokutoval, jsem si nevšimla. A pokud ano, pak měla pokuta výchovný účinek jen na mě. Ale spíš si myslím, že tehdy jsem byla jediná, kterou dohonili, tak si na ní smlsli.  
     Stejně tak si na mě smlsli letos před Vánoci, kdy jsem zase blbě parkovala. Moc blízko u přechodu. Podle fotografie, kterou akční příslušník vyrobil, dva metry. Ne požadovaných pět. To se v Praze na přecpaném sídlišti většinou dost blbě dodržuje, a pokud jsem si všimla, u nás u školy (kde mě sejmuli) to nedodržuje nikdy nikdo. Vyhmátli jen mě. Příslušník zjevně neměl dobrou náladu, tak si na někom vybil svou zlost (to mi tak nějak nepřímo potvrdili přímo u zdrojeJ). Nu, byl sice v právu, pět metrů jsem fakt nestála, leč jindy se tam ruka zákona neobjeví. A pokud ji potřebujete, jako třeba když tam zahraniční návštěvníci hotelu dělají dost velký hluk, odhazují láhve od alkoholu na náš školní pozemek, stojí přímo na zákazu či na přechodu, otáčejí se v křižovatce, kde přímo ohrožují naše děti a tak bych mohla pokračovat do nekonečna, se nikdo pomáhat a chránit nehrne. Ba naopak, buď dělají mrtvého brouka, nebo se s cizincem nedomluví nebo vynadají tomu, kdo je zavolal.  A pak fláknou pokutu na nějaké české auto, které jim přijde pod ruku. V prosinci jsem to byla jáL. Od té doby jsem tam lísteček za stěračem neviděla, ač na přechodu stojí Němci stále. A že by někdo ostatní dodržoval oněch pět metrů od přechodu také ne. No, mají to na devítce podobné jako v Benešově. Pomáhají a chrání jen někoho, někdy, a když mají náladu…J
A to jen v motoristickém světě. Nechci si ani představit situaci mnohem závažnější….



2 komentáře:

  1. Klikla jsem automaticky, i když jsem to už v posledních dnech ani nezkoušela. A chci, abyste věděla, že jsem ráda, ze jste zase tady.
    HanaF

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji. Je to od Vás milé. A pro mě povzbuzující.
    Přeji krásné dny

    OdpovědětVymazat