čtvrtek 3. července 2014

Země krále Miroslava

   Někdy mám pocit, že česká touha po zisku za každou cenu často nezná hranic. Respektive začíná nás nutit skočit si zazpívat za hranice, stejně jako prchal švec do země krále MiroslavaJ
K této úvaze mě přivedla nedávná aktualizovaná snaha  OSY, vybírat poplatky za písně na přání kdykoli a kdekoliv, i kdesi na venkovské tancovačce. Ještě k tomu dodat seznam písní, které budete hrát ( a to i v případě, že hrajete opravdu vlastní tvorbu), 
a běda, brnkntete- li na piáno písničku na přání, která nebyla v seznamu...
 Nejsem příznivec znehodnocování duševní práce, vnímám ji jako jakékoliv jiné vlastnictví, zásadně nestahuji filmy ani písně, které si spořádaně kupuji, ovšem zdá se mi, že toto je už je trochu příliš. 
 Asi bychom se podle daného mustru měli začít bát si jen tak prozpěvovat, aby na vás nevlítla OSA, později vymahači dluhů,exekutoři  a nakonec pobyt ve vězení pro dlužníky.  
   Aby nám zde nevzniklo nové Půlnoční království s heslem ve znaku, že kuře zadarmo nejen nehrabe, ale ani nepípne...
 Pro některé „podnikatele“ je ovšem snaha OSA velmi inspirativní 
a okamžitě se jí chytili. Například v kavárně, kde jsme provozovaly svoje neziskové Hovory o historii.  
Nový management, mladý, kreativní, flexibilní, dravý, akční….vše, co vás napadne, lze aplikovat, se rozhodl vypracovat s námi smlouvu, protože nabyl dojmu, že když jediný večer, kdy do kavárny přicházejí hosté, je ten náš, je třeba ho zpeněžit. Tedy nadiktoval podmínky, tisíce za pronájem a poplatky pro OSAJ!  
Že my s hudbou  a tedy s OSA nic společného nemáme, naši přednášející sem chodí ve svém volném čase bez nároku na honorář, již do mladého managerského myšlení neproniklo. Prostě OSA teď masivně vybírá, proč se s ní nesvézt...?
   Nu, budeme muset  hledat zemi krále Miroslava, protože zde se vytvořilo prostředí více než hamižné.  Jenže, jak praví české přísloví, kdo chce víc, nemá nic….To ale mladý manager zjevně nezná, neb jakési všeobecné vzdělání jim většinou bývá na hony vzdálené. 
Ovšem údiv nad tím, jak to u nás chodí, ten se hned tak nerozplyneJ

1 komentář:

  1. Před dvěma lety jsme za začali u nás ve městečku hrát amatérské divadlo..... jejda jak ja Vam rozumim......Pavel

    OdpovědětVymazat