pátek 18. dubna 2014

Velký pátek

 Je pro věřící samozřejmě největší svátek v roce. Pro mě má neobyčejné kouzlo třeba v tom, že jsem se někde dočetla, že to má být nejtišší den v roce. Je-li tomu tak, pak je to největší svátek i pro mě.  
Krom toho mě na Velkém pátku baví zvyky a poměry. Ty asi víc. Ne snad, že bych je aktivně provozovala, jen žasnu, co všechno se dá vymyslet a realizovat. Někdy mě i zajímá, jestli mají nějaký, již zapomenutý, reálný základ. Mají se třeba spolykat vysvěcené kočičky..... Tento proces by měl zamezit bolestem břicha a nevolnostem. Nezkoušela jsem, ale v případě bolesti největší třeba někdy dojde i na tento lék....J
 Trojí kousnutí do kamene pak prý zase zlikvidovalo bolest zubů. To by dentisté brzy přišli o práci, kdyby podobná metoda fungovala. Ale zcela jistě by byla levnější. Pokud bychom si ovšem při ohlodávaní kamení zuby nevylámali. 
Med zase chránil před uštknutím od hada, i když dnes je patrně mnohem horší uštknutí od nějakého „hodného“ člověka. 
Ale i na takové jedince pamatuje lidová pranostika. Pokud máte nějakého zlého souseda či kohokoliv nepříjemného ve svém okolí, lze mu v předvečer Velkého pátku nasypat před domovní dveře střepy a on bude potrestán!!! Vysvětluji si to tak, že se patrně pořeže o rozsypané střepy, což je tedy dost drsný podtext lidové pranostiky. Ale třeba je její vysvětlení úplně jiné, jde o pranostiky léta přenášené a jistě měly kdysi úplně jiný podtext, než jim přisuzujeme dnes. 
Také by se nemělo prát prádlo, péct či zametat. Též se otvírají poklady, to mám už od dětství pevně zafixované od TrautenberkaJ, z Krkonošských pohádek. 
Prostě Velký pátek přináší pověr a zvyků víc než by se na první pohled zdálo. Já si samozřejmě vybrala to ticho. Je to pro mě největší svátek, jelikož má být ticho, klid a rozjímání. A tomu se lze věnovat i nad nějakou knihouJ. Každopádně, ticho léčí, podle mě rozhodně spolehlivěji než vysvěcené kočičky. Ale proti gustu…J

2 komentáře:

  1. Přeji klidné Velikonoce!!!
    A děkuji za návody, jak si užít dnešní pátek. Škoda, že jsem si to nepřečetla dříve!!! Nepekla bych, nevařila... :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Přeji hezké velikonoce a děkuji za Vaši návštěvu na mém blogu a milý komentář :-)

    OdpovědětVymazat