neděle 27. dubna 2014

Toulavá kamera

 Máte rádi Toulavou kameru? Pokud ano, pak ji v nejbližší době bedlivě sledujte, neb budete mít možnost vidět zajímavou reportáž o vzniku rozhledny Špulka. Již jsem o ní jednou psala, o stádiu budování, příprav a velké snahy udělat něco pro svoje okolí. Práce, kterou si mnozí z nás neumí ani představit.  A to nemluvím o tom, že se objevili vandalové, kteří byli schopni ještě před slavnostním otevřením celou tuto anabázi zkomplikovat tím, že tam prostě přijedou svými silnými vozy a všechno kolem zničí! To normální mozek není schopen pobrat, ale o tom také nechci psát, neb můj příspěvek o Špulce a všech, kteří se na ní podíleli, má být veskrze pozitivní.  
 V sobotu totiž bylo slavnostní otevření a zahájení provozu. Z půvabné vesničky Lbosín nedaleko Divišova se tedy na svých turistických cestách můžete vyšplhat na kouzelnou rozhlednu Špulka, ze které vidíte nejen do Prahy nebo na mýtický Blaník, ale až do Krkonoš lze odsud za dobré viditelnosti dohlédnout. A to bylo i v sobotu, když se rozplynula ranní mlha, která by se dala krájet a trochu nás všechny strašila. Jenže poté se nevyloupl rybníček BrčálníkJ, ale krásná okolní krajina.Takže výlet  sem určitě stojí za to. I za turistickou známku, kterou zde samozřejmě můžete získat. Krom Špulky samotné mě ještě zaujaly dřevěné houby, špulky i další ze dřeva bravurně vyřezávané dekorace, které vyrábí jedna místní dáma. Jen tak, ve volném čase. Zjistila jsem, že vytvoří klidně i figuru v lidské velikosti. Jeden žasne, jaké šikovné ruce se tady skrývají, aniž by o nich svět věděl. Já tedy žasnu určitěJ
    Příjemné a pozitivní bylo samozřejmě i sobotní zahájení, kdy byla za zvuku populární kapely VranovankaJ rozhledna slavnostně předána veřejnosti k užívání. Slavnosti přálo i počasí, takže výlet na rozhlednu byl dokonalým prostředkem, jak luxusně prožít šestadvacátou dubnovou sobotu. 
A určitě stojí za výlet v každý jiný den Špulka je prostě takový  půvabný šperk ve středočeské krajině. 
 A pro koho je to daleko, nechť si nenechá ujít Toulavou kameruJ.  I když na vlastní oči je to zážitek mnohem větší..










3 komentáře:

  1. Děkuji za tip. To je pro mě daleko, ale chystám se na Žižkovskou věž. Jen čekám, až bude skutečně hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. A já děkuji za komentář, díky němu jsem se dostala i na Váš blog, kam tedy nyní s dovolením ráda nakouknu:-)
    A z Prahy Špulka zas tak daleko není, dá se to . Leč Žižkovská věž je vskutku blíž:-) Tak hezký výhled:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Prima inspirativní článek pro výletníky:) My se tam určitě brzy vydáme.
    A šestadvacet sobot v dubnu - to je moc dobrý nápad:)

    OdpovědětVymazat