středa 9. března 2011

Černá labuť

Tolik jsem o tom filmu slyšela, že nezbývalo než se na něj vypravit, a vidět na vlastní oči. A že je na co koukat. Jednak je to (alespoň pro mě) neznámé prostředí baletu. A druhak, fakt skvělý výkon Natálie Portman, tentokrát se Oscar nemýlil. Není to film odpočinkový, to zcela jistě ne. Také chvilku trvalo, než jsem si troufla a moje nálada souzněla s odhodláním se do kina vypravit.  Je to sice kapku očekávaná pointa střetnutí černé a bílé, dobra a zla, ale je to koukatelné a zajímavé. Nejlepší je samozřejmě nádherná hudba, ale to je léty ověřená jistota. Film mě nepohltil celý, spíš některé jeho okamžiky, ale rozhodně jsem se nenudila. Ba naopak, docela jsem pochopila toho diváka, co právě na tomto filmu zastřelil pojídače popcornu (nehledě na to, že já bych to udělala na jakémkoliv filmu,J tady to jistě mělo své opodstatnění.) Byl to po dlouhé době film, který mi zůstal v hlavě, potřebovala jsem o něm přemýšlet a vracet se k němu a to se mi už dlouho nestalo. Rozhodně stojí za vidění, i když žádná zábava to neníJ

3 komentáře:

  1. ...a líbila...taky se chystám :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Povídej o Černé labuti!! ;-)
    taky na ni chci jít!

    OdpovědětVymazat
  3. Mně film doporučila známá s tím, že jestli mě Natálie P. nadchla ve Formanových Goyových přízracích, tak tohle je mnohem silnější káva. Pokud jde o baletní výkony obou labutí, souhlasím, že něco takového se u hereček běžně nevídá a výkon je to obdivuhodný. Navíc prý Natálie našla v baletním mistrovi svého životního partnera, což je rovněž úžasné.
    Ovšem mnohem silněji na mě zapůsobil obraz inkvizice ve Formanově podání; utrpení, které mohou jedinci způsobit jeho nejbližší či jeho vlastní psýcha, je určitě bolestné, ale nedá se srovnat s tím církevním molochem.
    Podobně, až fyzicky dotěrně, na mě zapůsobila knižní trilogie A. Sapkowského z doby husitské. Vy jste historička - znáte ji? A pokud ano, jaký je Váš názor na ni?
    Kunhuta

    OdpovědětVymazat