pondělí 30. srpna 2010

Tak mi pěkně hnuli žlučí

    V novinách.Vždycky jsem tvrdila, že média jsou (krom jiných) hlavním viníkem morálního marastu společnosti. A již dávno tomu, co si vybrala za jeden z líbivých terčů školství. Jsem daleka tvrzení, že ve školství je všechno v pořádku, že všichni, kdo tu pracují, jsou lidé na svém místě, bože chraň. Ale je to asi jako v každé jiné profesi, tu lenoch, tu chytrák, tu člověk vyvážitelný zlatem, tam zas neschopa. Nicméně obecně se dobře do kantorů trefuje, hysterická prodavačka není tak vděčný objekt k zesměšnění, jako hysterická učitelka. A média toho šikovně využívají k rozdmýchávání vášní. Je obecně známým faktem, že děti, ať s tím souhlasí nebo ne, potřebují vzor, s někým se identifikovat. Nejčastěji se vidí v někom mediálně známém. A tito lidé, jak je současnou módou, nám neustále vesele vypráví, jak měli dvojky z chování, do školy nechodili, učitelé je prostě dusili a šlapali po jejich talentu. Teprve když se vymanili z jejich nadvlády, mohou svobodně dýchat, stát se českými VIPkami,  a na svoje záškoláctví a špatné známky z chování jsou právem hrdi. No, to by mě čert vzal. Nicméně to jsem odbočila, jak je mou nehezkou vlastností. Prvotní myšlenka byla napsat, jak média zase rozdmýchávají vášně svým sdělením, že zatímco hasičům peníze seberou, učitelé, jako jediní, dostanou přidáno! Cha, cha. Chtěla bych vidět kde. Třeba naše dnešní porada začala oznámením, že nám sáhnou snad na všechny zdroje, které kdy u nás byly- prémie, odměny, tarifní základ, ba ani věkem se u nás postupovat nebude. Ale práce se po nás chce dvakrát tolik než kdysi. Nechci se porovnávat s hasičem ani s jiným povoláním, chci jen říct, že učitelé rozhodně nejsou ti, kterým bude přidáno. A to už nemluvím o nepedagogických pracovnících ve školství, bez nichž žádná škola nemůže fungovat ani půl dne, a o které se vrchnost domnívá, že buď neexistuje, anebo je živá ze vzduchu. A přestože jsem předpokládala, že ryba smrdí od hlavy, nebo že schody se zametají shora, pořád nechápu, proč úspory, a že jsou nutné, musí začínat zdola, a navíc jsou provázeny uměle vyvolávanou válkou. Asi aby se zapomnělo, že spořit musí jen někteří.

5 komentářů:

  1. Jitko,nezávidění hodná situace-).
    Jsem zvědavá jak to nakonec všechno dopadne.Je mi jasný,že šetřit se musí atd,ale...nemá cenu se rozčilovat.... .

    OdpovědětVymazat
  2. Jo! Je to hnus. A to myslím vážně!
    Zrovna včera jsem se hádala s mou mamkou. Ta má na školu hrozné vzpomínky a na učitele je alergická. Tak jsem ji vyjmenovala co všecko ti "hrozní" učitelé zvládají bez řečí a ochotně s naším Filipem. Dneska jsem byla na schůzce s asistentkou a koho z jeho učitelů jsem potkala, tak se na mě usmál a pozdravovali Filipa a že se na něj těší. Pro mě je tohle jedna z nejtěžších profesí a nejhůř oceněná.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezávidím! Nechtěla bych být účitelkou ani chvilku!V rodině je mám hodně zastoupené a vím, jak nelehké povolání - poslání to je!
    Věřím, že bude i ve školství jednou lépe!Vydžte!

    OdpovědětVymazat
  4. Článek o úsporách jsem taky četla, nedivím se, že vás namíchl. Jsem zvědavá, kdy začnou ti nahoře šetřit taky u sebe. Vlastně ti pod vrcholem, p. prezidentovi to už očesali...

    OdpovědětVymazat
  5. no..co bych k tomu řekla..jen že VÍM o čem mluvíš...

    OdpovědětVymazat