středa 18. srpna 2010

Hasiči maji na pilno

Hoří!
   Nikoliv má panenko srdce moje pro tebe, alébrž ostrov. O zdejších požárech jsem toho slyšela požehnaně. Na každé vyvýšenině také stojí hasičské auto, v srpnu prý hlídají permanentně. Dozvěděla jsem se tady, že místní požár se (prý) šíří rychlostí dvě stě metrů za sekundu, a že si dlouho lidé také okolí zapalovali sami. Spálená půda pak byla levná, na levně koupené půdě se postavil hotel a už se podnikalo. Domek se pro jistotu nedostavěl celý, nechaly se z něho trčet ty notoricky známé dráty, tím pádem se nemusely platit daně. Jo, to se to podniká! Nový zákon před třemi lety ale definoval, že spálená půda je stejně drahá jako ostatní a navíc se na ní hotel nesmí postavit minimálně deset let. A světe div se, od té doby tyto požáry ustaly. Planou jen ohně ze samovznícení. A nutno konstatovat, že často vinou turistů. Vesele odhodí nedopalek nebo nějaké sklo a už je tady ohýnek. Když vám to někdo vypráví, valíte oči, ale vzápětí o ničem nevíte.
   Když to ale vidíte na vlastní oči, kopec před vámi nejdřív žhne, poté plápolá,pak září a teplo už cítíte na své tváři,  je to o něčem jiném. Shromáždění před hotelem bylo nejdřív jako sousedské klábosení okořeněné nečekaným vzruchem, ovšem velmi brzy se měnilo v davovou paniku až hysterii. Když pak ani o půlnoci nebyl oheň menší, připravili jsme si evakuační zavazadlo a šli si lehnout, připraveni kdykoliv vyskočit, natáhnout kraťasy a s pasem v nepromokavém obalu prchnout na moře. Ale nestalo se, a samozřejmě jsme všichni usnuli spánkem spravedlivých. Ráno nás spolehlivě probudily helikoptéry, které ve zdejším zálivu nasávají vodu na hašení( často i se vzácnými želvami) a oheň se pomalu měnil v dým. Místní se tvářili jako by nic, vyděšení byli jen turisté. Jenže večer hořelo zas, další den opět, a tak nám došlo, že je to místní specialita. Na Zakynthosu nemají památky, mají tu požáry. Také rarita. Hasiči se tedy zjevně nenudí, krom pozemních jsou v plné permanenci i ti vzdušní. Jednak hydroplány a jednak helikoptéry zvané komár, které vodu nasají a pak rozstřikují. Žel v noci létat nemohou - jednak kvůli želvám (to tady nesmí přistávat žádné letadlo) a jednak, a to asi hlavně, by na to v noci neviděli, tak hasí jen vozy. A hasí vždy poctivě celou noc. A přes den dohašují, takže motory pracují (a řvou) permanentně. A lidi otupí, pak jen konstatují:" á zase hoří," a jdou se věnovat řeckému jídlu a dalším radovánkám. Nicméně, na Zakynthos už radši ne. A když, tak s výcvikem dobrovolného požárníka


2 komentáře:

  1. :-( no to je v Řecku hned- někde něco čapne a jak tam pořád fouká vítr-tak to letí.

    Na Zakynthosu jsme zažili je 6denní déšť(v srpnu!), šílenou bouřku a zemětřesení, kdy v kredenci poskakovalo nádobí a houpal se lustr- a taky tamní hospital - a tak jsem řekla, že tam už tedy rozhodně NE :-) Řecko má přes 2 a půl tisíce ostrovů...je z čeho vybírat ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. tak holky..dám na Vás:-) kdybych přece jen někdy vyjela:-)

    OdpovědětVymazat