středa 25. srpna 2010

A mám to za sebou

    Dlouho jsem to tušila, ale s léty je to pořád jasnější, prázdniny jsou čím dál kratší. Dosvědčuje to fakt, že již zase musím do práce. Zatímco na začátku července se zdá, že moře času, co se před vámi rozkládá, nelze při sebelepší vůli přeplavat, dneska už jsou pocity úplně jiné. A přitom to vypadá, že prvního července bylo včera.
    Kdo si pamatuje na dětská léta, určitě by nevěřil, že učitelky mají z prázdnin mnohdy větší radost než děti samotné. Přesně tak to ale je, a sama jsem toho zářným příkladem. Na letním čase je špatné jen to, že je mrknutím oka pryč. Přitom nemám pocit, že bych byla nabitá energií a nemohla se dočkat prvního zkoušení. Podle dětí, které mají před sebou ještě týden volna navíc, to je minimálně nepravda. Škola podle nich začíná už teď proto, že si to učitelé přejí:-)
Jejich tvrzení mě, musím říct, vždycky upřímně pobaví. Možná proto, že žádného takového kantora osobně neznám.
    U nás v rodině se například vytvářejí dvě znesvářené skupiny. Jedni by do školy nejraději nechodili vůbec, a druzí zase všechno špatné házejí na kantory. A mezi tím se plácám já. Celá léta poslouchám nejapné narážky na školství, až mi to začalo jít jedním uchem tam a druhým ven. Pak přijdou prázdniny. Obě znepřátelené skupiny se dají dohromady a společně ryjí do faktu, čím že si to ti mizerní kantoři zaslouží, že mají tolik volna.
    Jako malá jsem si myslela, že učitelky do školy chodí i o prázdninách. Dnes naopak zjišťuji, že někteří pedagogové jsou na léto vyhozeni, přesunuti na úřad práce, a v září je spořivý pan ředitel zase přijme!! Ale musím říci, že jsem měla v tomto ohledu štěstí. U nás zatím prázdniny máme. Ale i ty už končí. Člověk se ani nenadechl, trochu se proskočil po Evropě, něco naťukal do počítače, a dnes aby zase kupoval učitelský zápisník. Vždycky se trochu bojím ho u nás v trafice kupovat, protože když nesměle vznesu své přání, celý obchod se jako jeden muž ohlédne, a všem je jasné, co dělám.
A když fikaně nenápadně naznačuji, že bych potřebovala ten čtverečkovaný sešitek v horní polici, tak paní prodavačka nikdy nezklame a haleká, zda chci ten učitelský zápisník černý nebo modrý a jestli náhodou nechci také červenou propisku, že mají slevu:-). Vždy se pak najde nějaký dobrák ve frontě, který utrousí něco o prázdninách a o tom, jak by ty učitele hnal někam pořádně pracovat a ne si celé dny hrát s dětmi. Dnes jsem toho byla přímým účastníkem. Ale ani jsem se nehádala, na stres mám celých příštích deset měsíců, tak si dnešek nehodlám kazit. Když si uvědomím, že severní země a i třeba Německo, nabízejí svým učitelům po cca sedmi letech učení rok placeného volna na regeneraci, cestování a dobití baterek, nedovedu si představit, co by to způsobilo v Čechách. Asi revoluci.
    Jenže to se u nás stát nemůže. A tak nezbývá, než se radovat z každých prázdnin a věřit, že se těch dalších dožijeme se zdravým rozumem a schopností zaplatit složenky.
   Na druhou stranu si říkám, že jestliže nás na léto nevykopnou na pracovní úřad, máme vlastně kliku. Školství je i tak dost na pytel. Kdyby ještě neměly být prázdniny, k čemu by to bylo….

11 komentářů:

  1. No, chce to se na to koukat z té lepší stránky - za chvíli budou podzimní prázdniny :-). Sama se už začínám psychicky připravovat na nové dětičky jak ve školičce, tak na gymnastice... To bude zase něco :-).

    OdpovědětVymazat
  2. To máš pravdu..já to poslouchám taky..my máme šest týdnů...a nedávno jsem četla narážku na FB,,že školka je zavřená "jen" 6 týdnů...Já bych to těm mámám přála celý rok a bez prázdnin:-(

    OdpovědětVymazat
  3. No dlouhé jsou asi dost, jen člověk školstvím opotřebovaný než si uvědomí, že je má-je jich půlka pryč. Je to milé mít 2měsíce volna, ale zase s tím učitelským plat. výměrem to zrovna nevydá na cestu kolem světa- takže: já nezávidím, já už jsem si to zkusila a asi mi to stačilo :-) Ty volnočasové aktivity s dětmi mi vyhovují líp :-)
    Tak vzhůru do dalších dobrodružství v novém školním roce!! :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko,hodně sil do nového roku!Nezávidím ani trochu.A ty 2m prázdnin ti přeju!
    Neučila bych dnešní děti ani omylem.Mám pocit,že ze spousty z nich rostou smráďata co nemusí nic,ale všechno se musí pro ně.A to doma nemám žádnou hodňoučkou slečinku.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych nemohla učit ani náhodou, nemám na to nervy a ani na dlouhé prázdniny by mě nikdo nenalákal:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jako dítě jsem si myslela něco o učitelích a prázdninách asi tak do páté třídy, než jsme měli o prázdninách povinně odpracovat týden za pozemcích. Samozřejmě tam s námi byli učitelé, o kterých jsme si mysleli, že mají prázdniny. A někdy v sedmičce jsem ten týden, který učitelé mají na tu přípravu, byla pomáhat ve škole taky, takže vím. A rozhodně vám ty "dva" měsíce nezávidím.
    A i když do školy už nechodím, tak stále beru červenec a srpen jako prázdniny a s hrůzou zjišťuju, že i spren už je skoro fuč :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Milé dámy, děkuji Vám za vlídné komentáře a povzbudivá slova. Snad to těch dalších deset mšsíců vydržím se zdravou kůží i myslí:-)

    OdpovědětVymazat
  8. A pomohlo by, kdybych napsala, že jsem letos v létě dostala pouhých šest dní dovolené a za kolegy odpracovala sedm směn? :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem si plně vědoma, že mnozí mají v létě mnohem méně dovolené, než my. Ale když budu chtít jet v zimě na hory, nemám volno. Na podzim, za menší peniz a v menším horku k moři, nedostanu volno.Nedostala jsem volno- tedy dovolenou na pohřeb příbuzného, protože to není přímý příbuzný a dovolená se ve školství mimo prázdniny prostě nedává. A když já odpracuji za kolegy něco, tak mi to bohužel nikdo nezaplatí. Je to tak, že každý máme své bolístky, myslím si:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Jitko,
    přeji Vám krásný školní rok!!!
    Já jsem "prázdninami" poznamenána navždy, ponevadž moji oba rodiče byli učitelé!!
    U vašeho příspěvku jsem se krásně zasnila a zavzpomínala....
    "Normální" děti měly prázdniny do 31.8., já samozřejmě o týden kratší...
    Poslední týden v srpnu jsem trávila buď v kabinetu nebo na školní zahradě...
    30.6. jsme neměli doma vázy!!!...
    A červen? To byla jedna velká pedagogická porada a nesměla jsem moc mluvit - to se psalo vysvědčení!!!...
    A když už jsem byla "velká" a měla už svou rodinu,
    tak můj tatínek, který již byl dávno v důchodu, mi vždy 1.7. volával a v telefonu se ozvalo:
    "MÁM PRÁZDNINY" !!!

    Mějte se moc hezky
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den Jarko, vítám Vás na svém blogu a děkuji za milé komentáře. Hezky jste to napsala. Moc se těším na další vzájemnou blogokomunikaci:-) Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat