čtvrtek 8. října 2009

Protektor

    Onehdá jsem tady viděla heydrichovu zatáčku a tak aby byl dojem úplný, vypravila jsem se na film Protektor. Přes svoji fóbii z popcorňáků a srkačů koly chodím do kina ráda. Jen pro můj doprovod je to dost obtížné. Zásadně nechodím večer, protože to je předpoklad, že bude hodně lidí. Vyčkávám do poslední chvíle,abych zaujala pokud možno izolované místo v sále, kde mě nebude nikdo rušit požíráním přepálené páchnoucí kukuřice a srkáním zteplalé coly. Nejradši mám, když jsme v celém kině tak dva tři lidé. Také se mi to povedlo, ale je to málokdy. Dnes tedy přišlo lidí vícero, ale narváno nebylo. Přeci jen nešlo o americký doják, ale o český pokus o umění. Nebylo to špatné, nicméně nic nového Protektor nepřinesl. Zmapoval historii, potvrdil záludnost české povahy - citace hned v úvodu, že Čech je jako cyklista, nahoře se hrbí,ale dole šlape. To údajně řekl Hitler. Goebels měl jasno ještě víc, podle něj jsou Češi smějící se záludné bestie. No, nutno konstatovat, že ten film to v podstatě potvrzuje. Nic hezkého o naší národní povaze nevypovídá. Takové to klasické Odnikud nikam. Nicméně stojí za vidění. Navíc v konkurenci toho, co v poslední době český film nabízí, je jednoznačně nejlepší. Na Oscary patrně míří právem.


5 komentářů:

  1. Jitko, já si tu tvojí knížku musím přečíst..je to normálně ke koupi?

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, že je! Já ji mám i s podpisem- heč ;-)

    OdpovědětVymazat

  3. ještě já ;-) (vím, že kritiky nemusejí být objektivní), ale!! tady je i diskuzní forum a názory notorických filmsledů- docela ho o cenili
    Kdyžtak koukni: http://www.csfd.cz/film/223876-protektor/

    OdpovědětVymazat
  4. markéto, mně bude stačit bez podpisu:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Holky,děkuji za komentář, pro AndyPan,kniha je normálně ke koupi v Luxoru, alespoň doufám. A těší mě Tvůj zájem:-) A Markéto, film se mi v podstatě líbil, ale k extázi mě nepřivedl. Možná je to tím, že tu dobu omílám pořád dokola a spousta věcí je pak takových předvídatelných. Ale ještě kouknu na ten odkaz a i tak ten film doporučuji.

    OdpovědětVymazat