úterý 13. října 2009

Francouzský polibek

   Film Francouzský polibek mám ráda hlavně kvůli záběrům z Paříže. Stejně jako plno dalších filmů, kde se objevuje, Louvre, Eiffelovka, Tulerijské zahrady a vůbec cokoliv z Francie. Moje slabost pro vše frankofonní tedy způsobila, že jsem se dnes podruhé pokusila zahájit kurz francouzštiny. Tentokrát kupodivu úspěšně, přestože je nás v kurzu jen šest. Krize prý dolehla i do jazykových škol. Nu, uvidíme. Pro mě to byl pocit velké úlevy sednout si do lavice s pocitem, že snažit se před tabulí bude někdo úplně jiný než já.
 A snažila jsem se být pilnou studentkou. Ne snad, že bych okouzlila svými znalostmi, to rozhodně ne. Ale pozorností zcela určitě. Ono se jinak vyučuje šest dospělých než banda pubescentů, to není nic nového pod sluncem. Ale užívala jsem si to. A doma jsem dokonce vytáhla některé fotky ze svých cest do Francie. Jezdím tam už léta a neumím si říct ani o kafe. Tak snad to příští léto bude lepší. I když starého psa novým kouskům nenaučíš a tak v originále knihy už číst nebudu. Ale to kafe snad zvládnu. Pokud ovšem to moje studování nebude jen Odnikud nikam.


Ze všech svých fotek s francouzskými pamětihodnostmi mám nejradši dvě úplně bez památek (pokud ovšem nejsem braná za historickou památku já). Jsou to takové fotohříčky - s pěkným autem (s pěkným Francouzem bohužel nemám) a povalování se v Turelijských zahradách. Co bych za takovou pohodu při dnešní slotě dala?


5 komentářů:

  1. Obdivuji všechny, kteří se chtějí naučit francouzsky. Pro mě to je něco jako řeč z vesmíru :-). A to umím (nebo jsem spíš uměla) německy i anglicky...

    Také mám Francii ráda, ale byla jsem tam zatím jen 1x. Mám takový tajný sen, že tam někdy s manželem poletíme na víkend bez dětí... No, třeba se mi ten sen někdy splní :-D.

    OdpovědětVymazat
  2. To bych Ti moc přála, protože je to zážitek.
    A řeč z vesmíru je to i pro mě, valím na lektorku oči jak E.T. Ale baví mě to:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moje dcera se začala učit francouzsky letos..prvním rokem na střední..vybrala jsi jí jako druhý povinný jazyk..tak jsme na to zvědavá...

    OdpovědětVymazat
  4. Když je mladá, tak to jde samo. Základy ze střední jsou super. A určitě to bude paráda,až si pokecá v Paříži. Držím ji palce:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Francouzské filmy a písničky mám rád, ale víc než Paříž mě táhne Londýn.

    Tak aspoň přidávám odkaz na mou oblíbenou francozskou muzikálovou skladu.
    Z muzikálu Notre Dame de Paris, zpívá Bruno Pelletier:
    http://www.youtube.com/watch?v=EocLKUzsaoc

    OdpovědětVymazat