středa 19. dubna 2023

Pastu do tuby nevrátíš

 Zastavit výboj umělé inteligence, jak se o to teď někteří pokouší, je podle všeho dost nemožné. Asi jako nacpat pastu zpátky do tuby. 

Nejde to. 

Napadlo mě to při debatě o výzvě, kterou podepsaly  VIP osobnosti, které žádají její pozdržení či zastavení vývoje. Alespoň na nějakou dobu. 

Jakkoliv jejich úvaze a snaze rozumím, připomíná mi to snahu přelévat vodu cedníkem. Prostě je to marný, je to marný, je to marný. Džin byl vypuštěn. 

Baví mě ty diskuse o tom, co bude, je a mělo by být.  Zajímají mě hlavně ty, kde se hledají různé úhly pohledu, těch je ale samozřejmě méně. Víc vedou ty radikální názory, buď ano nebo ne. )Třeba šéf scio se projevuje jako velký nadšenec, podle něho AI do několika měsíců nahradí učitele, učení jazyků by nejraději zakázal, už roky přeci máme translatory. Jediné, co se děti mají učit, je schopnost domluvit se s umělou inteligencí. ...

Přes to vlak nejede, k diskusi to tedy moc není. 

Stejně jako totální odmítání, provázené vizemi o nevyhnutelné vzpouře strojů a podobné katastrofické výhledy. 

  Zajímavé je, že výzkumy to podkládají nejen vzdělaností, ale i příslušností k voličským základnám. Nebojí se prý voliči koalice, zatímco fandové SPD mají z umělé inteligence strach. 

Stejný způsob prezentují média i ohledně věku, mladí prý nemají vůbec žádných obav, zatímco staří kvůli umělé inteligenci podléhají panice a strachu. Bojí se o práci, že je AI vytlačí. A mají plno dalších obav, zatímco mladí umělou inteligenci radostně vítají, ničeho se nebojí a vidí v ní jen samá pozitiva...? 

Další souvislost objevili výzkumníci veřejného mínění ve vzdělaností, absolventi univerzit prý jsou pro, zatímco jen maturanti a vyučení  ji odmítají....

Poslouchala jsem rozhlasovou relaci  s dost nevěřícně pobaveným poloúsměvem, taková zjevná manipulace ve veřejných sdělovacích prostředcích...?

Lze se jistě ptát, zda je to reálné či k vám mluví umělá inteligence, nebo alespoň nějaká inteligence, ale to vidím víc jako řečnickou otázku. Ne, že bych ji tak kladla, ale podstaty věci nečekám odpověď. 

Při přemítání o budoucnosti umělé inteligence mě docela zaujala komparativní myšlenka 

o pravěku. Takoví ti homo erectus či homo habilis či sapiens nikdy nebyli lepší, rychlejší, silnější, schopnější, dravější či šikovnější než ti zvířecí jedinci kolem, vždycky byl někdo mnohem rychlejší či přizpůsobivější než oni. Čím se lišili, byla inteligence. Díky tomu se dokázal člověk vyvýšit nad mnohem kvalitnější druhy. A této výhody se nyní dobrovolně vzdáváme.... Inteligence už patří někomu jinému. Vracíme se do pravěku...

Nevím, zda jsem obsah té debaty tlumočila přesně, zatím spoléhám na paměť vlastní, nikoliv umělou, ale tak nějak to vnímám i já, takže je možná přání otcem myšlenky. Ale i v pravěku si nakonec museli najít vlastní životaschopnou cestu, neandrtálci na ní vymřeli, stali se slepou vývojovou větví. Možná se jí stáváme i my a dál bude všechno jinak...? 

Je to jako s ohněm, je to dobrý sluha, ale zlý pán. Oheň už umíme mít pod kontrolou, využívat, však to byl také zásadní pravěký problém. Dokážeme ho i hasit. 

AI asi lidstvu připraví podobně ohnivou cestu:-)





  



2 komentáře:

  1. Pastu můžete do tuby vrátit, stačí rozevřít spodní část a po naplnění ji zase uzavřít. To by nejspíš namítla umělá inteligence a vaši větu by označila za lež nebo polopravdu, protože by nepoznala, že je to v tomto případě frazém. I když kdo ví? Co je tak obecně známo, AI se zatím chová jako autista, možná proto před ní někteří varují...

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím je to stále "jen" strojové učení nad pravděpodobnostími modely. Uměla intelegince to bude ve chvíli až "poteče krev". Téměř jakýkoli vynález lidé využívají i zneužívají. Bude tomu tak i v tomto případě.

    OdpovědětVymazat