sobota 10. prosince 2022

Den práv

 Dnes je Mezinárodní den lidských práv. Před lety měla být na tento den plánovaná revoluce. 

Ta se trochu předběhla, všechno se rozhýbalo už sedmnáctého, v pátek, kdy všechny stěžejní osobnosti byly mimo Prahu, na chalupě. 

Začátek se tedy rozpohyboval jinak než bylo v plánu. Ten totiž měl start stanoven údajně na dnešek. S cílem upozornit na porušování lidských práv. Porušovala se ve velkém. Brutálně. 

  Ovšem čas oponou trhnul a práva se porušují stále. V některých částech světa dokonce masivně.

 Někde se k tomu vyjadřujeme, jinde děláme mrtvého brouka. Jak se to kdy hodí. 

     Ani u nás to není s dodržováním všech práv bůh ví jaké, byť s tím, co se dělo dřív, se to srovnat nedá. Ale i tak to vypadá, že se nějakou zdlouhavou oklikou někam vracíme, místo toho, abychom rázně mířili kupředu.  I nad těmi právy ( hlavně občanskými ) často zavíráme oči. Nevyužíváme je. Porušujeme, Necháváme porušovat...Někdy zase nějaká práva nadřazujeme a potlačujeme povinnosti či nějakou přirozenou slušnost. Prostě, jak se to kdy a komu hodí. 

  Takže je asi dobré připomenout si Den lidských práv, ale ještě lepší by asi bylo nad mnoha věcmi nezavírat oči. Nebo je jen hlasitě pojmenovat, což už ale zase budí přinejmenším obavy když ne strach. Nehodí se říkat kritické věci. Nekorektní. 

A to se také s těmi právy moc neslučuje. 

Takže Den práv právem zařadíme do plejády výročí tohoto týdne. 

Protože krom jiného tento týden přišel Mikuláš i s čerty, což tedy moc historické není, ale možná o to víc se dodržuje.

 Ale proběhlo i výročí Pearl Harboru, který vtáhl Ameriku do války. A českému Tmavomodrému  světu prý ukradl zápletku a motiv, což se zase neslučuje s autorskými právy.  A docela tomu i věřím, že se tak mohlo stát.

 Ale navzdory bombastické velkoleposti je - podle mě- Tmavomodrý svět výrazně lepší než Pearl Harbor. Ten je ale zase ve světě slavnější, takže, pokud tomu tak bylo, se mu porušení práv opravdu vyplatilo. 

A pak si ještě chci vzpomenout na Johna Lennona. Už dlouhých 42 let uplynulo od jeho vraždy, takže žádné kulaté výročí, ale prostě to tak nějak s tím osmým prosincem vždycky naskočí. 

A jiné výročí tohoto týdne už mě nenapadá. 

Tak pečujme o všechna práva, nejen ta svá. 



Žádné komentáře:

Okomentovat