sobota 31. prosince 2022

Dáte si chlebíček...?

 Silvestr je u nás nějak neodmyslitelně spojen s chlebíčky. I google mi podsouvá, ať si vyhledám pojem chlebíčky. Asi, jak je udělat. Nebo kde koupit nejlepší. Ale vyskočí i chlebíčková aféra, která je vlastně dosud neobjasněným politickým travičstvím, ovšem v rámci dobré věci, takže z hlediska vyššího principu mravního otrava na zločinci není otrava… Wikipedie suše tvrdí, že jde o událost, kdy předseda vlády otrávil kolaborantské novináře. Událost proběhla v roce 1941, takže jde opravdu o věc odbojovou, jistě odvážnou, jak také jinak přistupovat ke kolaborantům…

Tehdá šlo o skupinu novinářů, kteří sympatizovali s nacismem a chtěli pomocí žurnalistiky napomoci začlenění Čech do říše. Šili do vlády, do generála Eliáše, podporovali Třetí říši a prosazovali nacistickou ideologii.

V září jednačtyřicátého roku pak došlo k setkání novinářů s ministerským předsedou Eliášem. Jako občerstvení na této vládní recepci se podávaly právě chlebíčky. Na jednání se ničeho nedobrali, rozešli se a novináři dál pokračovali ve své kolaborantské práci. Ale za pár dní někteří z nich onemocněli, dva byli dokonce hospitalizováni.  Karel Lažnovský, jeden z největších nacistických aktivistů, nakonec opravdu zemřel. 

Mezitím ale do Prahy přijíždí Heydrich, začíná brutální zatýkání, seberou i generála Eliáše. Smrt Lažnovského se propagačně hodila, generál Eliáš byl obviněn z travičství. Ten ale všechno popírá, nikoho neotrávil.

Ale dodnes se generál Eliáš s touto akcí spojuje. On sám to ale nikdy nepotvrdil. Jde o odvážný odbojový čin, generál Eliáš navíc skončil na popravišti, ale zda opravdu stál za touto chlebíčkovou aférou, asi stoprocentně nevíme. Jisté  je, že byla a že si kolaborantští novináři asi hodně dlouho rozmysleli, zda si někde chlebíček dají či nedají.

Tak dobrou chuť k silvestrovskému pohoštěníJ







 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat