pátek 23. března 2018

Slovensko

Mám ráda Slovensko i Slováky, ráda tam jezdím, mám na Slovensku hodně přátel. Proto se zájmem sleduji, co se tam děje. je to divočejší a vášnivější,než u nás, zdá se mi přes obrazovky. Nežiji tam, takže detaily mi samozřejmě unikají, ale zjevně bude frustrace z politického života větší než u nás, protože tak velké a masivní demonstrace u nás neprobíhají. Pravda, tam to (alespoň z venku se to tak zdá) odstartoval bezprecedentní čin vraždy dvou mladých lidí. To je vskutku síla, takřka návrat do devadesátých let. Šokovalo mě to, naprosto. Jenže, když jsem pak sledovala to dění, tak vyšetřeno nic není, a přesto se ví, že to bylo kvůli novinářské práci. Přitom ten chlapec nepsal nic, co už by napsáno nebylo? Proč kvůli tomu musel zemřít, je mi záhadou. Stejně jako moc nerozumím tomu, proč se to nejdřív nevyšetří, aby bylo jasno, že jde o politickou vraždu. Na smrti těch dvou lidí není nic omluvitelného, ale napadá mě takřka hříšná myšlenka, co když se třeba vyšetří, že za vraždou byly osobní důvody? Zhrzený milenec či někdo podobný?  No, to se asi nestane, ale ty soudy bez vyšetřování, bez viníků či důkazů jsou prapodivné. Na Slovensku i u nás. Prostě je všechno jasné a jede se dle takto nastavených šablon. A když to bude jinak? To už nikoho zajímat nebude, už bude zase jiná kauza či skandál. Zůstane jen pachuť. A na Slovensku dva zbytečné zmařené mladé životy. 
A jeden paradox na závěr. Zdálo se mi až signifikatní, že problém byl pojmenován jako problém s italskou mafií. Výsledkem změn je premiér s italským jménem:-) Pravda, je to jen hříčka, ale zajímavá....Naozaj

2 komentáře:

  1. Jitka, je to veľmi zložité. pretože vražda sa nikdy nevyrieši, kým sú vo vláde tí istý ľudia. Ono ministri sa vymenili len na okolo...nič sa nezmenilo, ostala doterajšia vláda, ktorá má pod palcom všetko. Je to veľmi smutné....a Novinár písal článok, ktorý ešte nebol zverejnený a nepísal o tom nikto. Možno bolo písané veľkou okľukou o tom, ako je mafia prepojená na vládu, ale tento novinár išiel hlbšie. A to sa už nepáčilo týmto ľudom. A smutné je, že o koľkých veciach ešte nemusíme vedieť...Takže si nemyslím, že to bola vražda milostného trojuholníka.... Dalo by sa veľa rozprávať o tom všetkom...je to však veľmi smutné, že táto vláda sa tu drží zubami nechtami.... a napriek tomu, že premiér podal demisiu, nepadla celá vláda, len sa vymenili bábky. To sa naozaj môže stať len na Slovensku. A potom sa divia, že mládež odchádza a ľudia sú znechutení zo všetkého...ach jaj Jitka, je to zložité :/ majte krásny víkend :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji velmi pěkně za Vaši reakci. Chápu složitost celého problému, já to vidím jen přes česká média a i tak mi to přijde velmi smutné. Kam jsme se to dostali? Přála bych si, aby se to objasnilo, aby bylo lépe, ale přát si asi mohu cokoli a je to houby platné. Ale díky a též přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat