čtvrtek 19. května 2016

Přežila kultura?

aneb dojmy ze včerejších Hovorů o historii, které se nesly v duchu umění a kulturních hodnot. Přežila. A nutno konstatovat, že skvěle. Pan doktor Pospíšil prostě umí. Nezapře v sobě skvělého rétora. 
Základním tématem byl život a dílo mecenášky paní Medy Mládkové, což je vskutku úžasný příběh. Pravdou je, že podobný rozsah mecenášských aktivit v našich dějinách představuje snad jen Josef Hlávka, což už je tedy osoba značně historická. Jinak nevidím nikoho a nikdo takový asi ani není. Samozřejmě,že dále šlo o Františka Kupku a Toyen,o Sovovy mlýny i Werichův dům. O boj s větrnými mlýny, který paní Meda od svého návratu do vlasti podstupuje s českými úředníky a byrokracií. Poprvé jsme od našeho hosta dostaly i dárek, kterým byla úžasná kniha o paní Medě. Na závěr jsme se malinko dotkli i politiky, práce europoslance i naší politické kultury. A tím se moc dobře končit nedá,takže na závěr pozvánka do Muzea Kampa, které chystá řadu zajímavých výstav. Přijďte. A pokud čtou i školy, je dobré vědět, že po školy je nyní vstupné zdarma, takže se to umění nabízí přímo na stříbrném podnose. Mohu jen doporučit. A naše Hovory tím příjemně zakončily jarní semestr a sejdeme se znovu na podzim, s pány profesory Vítem Vlnasem a Jaroslavem Šebkem. 







a zde dárek od pana Pospíšila:-)

A na závěr: vyšší cíle mají v našem životě smysl, vykonat něco, co po nás zůstane, nemyslet pouze na svůj prospěch….to je jedna z myšlenek večera, myšlenek paní Medy. Myslím, že je velmi inspirativní a lze s ní i hezky zakončit jarní část našich Hovorů

Žádné komentáře:

Okomentovat