pátek 10. července 2015

Metamorfózy

 Proměny si klasičtí autoři představovali vždy velmi filozoficky a sofistikovaně. Třeba taková proměna Filemona a Baucis je v Ovidiově podání ukázkou lásky až za hrob. Ovšem i současnost nám může nabídnout zajímavé proměny. Většinou méně hlubokomyslné, některé až takřka frapantní. Jako když se třeba během pobytu v bazénu dámská šatna promění v mužskou. To je proměna, kde všichni zúčastnění takřka mrkají na drát. Stalo se mi krátce před koncem školního roku. Už značně uondaná červnová učitelka se jde trochu odreagovat plaváním...... 
Když se vracím zpět do šatny, vpadnu přímo mezi skupinu naháčů. Pánové koukali v rouše Adamově, já v mokrých plavkách, všichni  s očima navrch hlavy.
Muži ale byli pohotoví, sdělili mi, že šatna se proměnila a diskrétně opustili prostor, abych se mohla osprchovat a obléci. Zvládla jsem to v rekordním čase. 
Když vylézám ven, na dveřích opravdu visí cedulka Men. Natolik angličtinu ovládám, že jsem rázem zapochybovala o svém zdravém rozumu. Kam jsem to vlezla?
  Naštěstí plavčík, který mě vítal s nefalšovaným zděšením v očích, vše uvedl na pravou míru. Zjevně levá ruka nevěděla, co dělá pravá. Prý se tam takto šatny občas mění (pravý důvod jsem v jeho omluvném drmolení nepobrala) a on to vyměnil o hodinu dřív, protože mu o mně, jako o plavající ženě J, nikdo neřekl.
„Nezlobíte se?“ špitl na závěr vyděšeně.
Nezlobila. Bylo to spíš úsměvné, ale člověk musí být pořád ve střehu. Nikdy nevíte, kdy se vám v šatně vyrojí nazí mužiJ v množství větším než malémJ. Zajímavá metamorfóza.


1 komentář: