středa 19. března 2014

Josef

    Josef je na tom tak trochu jako Jan. Dva v jednom. Konkrétně, dvě hezká jména v jednom. Zatímco Jan má svého Honzu, často ještě navíc „českého Honzu“, Josef má svého Pepu. Někdy i „pražského Pepika“, ale to už dávno není pravidlem. Navíc, Josef se zdá být natolik populární, že by jeden neřekl, že může ještě něčím překvapit.  A může, a jak. Jednak tím, že slavné jméno zpopularizoval až panovník Josef II., který vstoupil do povědomí svých poddaných jako člověk laskavý a lidový. Těžko říct, zda tomu tak opravdu bylo, spíš asi ne, leč pověst trvalého charakteru zapříčinila, že mít doma malého Josífka se stalo hitem doby. Nemalou zásluhu na tom samozřejmě měla i Babička Boženy Němcové.  A přes všechny výkyvy, které s sebou přináší módní vlny ohledně jmen, se Josef na výsluní drží stále. Ba dokonce jsem přesvědčena, že je to jeden z mála svátků, který znají všichni, i ti, co do V.I.P. klubu Josefů nepatří. Prostě 19. březen je v tomto směru prostě pojem.  Když se řekne, že je něco „na Josefa“, většina průměrně gramotného národa tuší, kdy se to asi odehráváJ.. .
    Navíc mít doma Josefa nabízí tolik různorodých variant oslovení, aniž bychom jméno nějak prznili, že to už samo o sobě svádí k pojmenování. Protože mít kolem sebe Josífka nebo Pepu, je prostě samo o sobě zážitek. Třeba i lingvistickýJ. Jde přeci o Pepu, Pepka, Pepíčka, Pepiku , Pepana, Josefa, Jožku či Josífka….
   Mám několik takových mužů ve svém okolí, respektive i v příbuzenstvu, kdy už vyslovit spojení strýček Pepík  znamená definovat radost a lásku. Jistě, lze takto glorifikovat všechna jména, leč devatenáctého března, kdy je takřka státní svátek, nelze jinak, než připomenout všechny milé Josefy. Ať už ty, co geniálně hrají na housle, vedou místní zastupitelstvo či jsou malí nadaní fotbalisté. Všechny. Prostě Pepa je Pepa.
  A i když třeba výše míněný „pražský Pepik“ může být dneska kdekdo, na skutečného Josefa prostě nemá. Už jen proto, že zrovna dnes je bude oslavovat celý národ. Naše milé PepíkyJ.

                            Všechno nejlepší…

Žádné komentáře:

Okomentovat