pátek 21. března 2014

Kino Ládví

  Multikino Ládví, které máme za humny, je velmi vstřícné k vzdělávání mládeže a pokud hrají nějaký zajímavý film, vždy jsou ochotni nám ho promítnout tak, abychom ho mohli zařadit do výuky. Již jsme se tady takto setkali s Nicolasem Wintonem, viděli Lidice či Colette. 
  A včera jsme zkusili Památkáře. Je to  pro děti jiný úhel pohledu, a přestože film není vyhraněný svým žánrem, tedy chvíli komedie a chvíli drama (mně to tedy nikterak nevadí, ba naopak), vyrazili jsme na poslední dvě dopolední hodiny na válečný příběh záchrany umění.  
 Příběh Památkářů přispěl k válečné atmosféře celého tohoto týdne, kdy se na válku díváme z mnoha různých úhlů. A jelikož leitmotivem týdne je "Protektorát", míříme přes Památkáře k pátrání (tedy jen virtuálnímuJ) po ztracených českých památkách a osudech českých galerií. Zajímavé. Těším (e) se J.
  NNávštěva kina jako sociologická studie,  rozbor těch okamžiků, kdy prostor trochu připomíná krajinu po nájezdu Hunů, si nechám na později. Dnes jen akcentuji zmíněný filmový kousek a očekávání, že jsem zvědavá, co vypátráme o českém ukradeném umění. Protože i z Protektorátu mizela umělecká díla...

Žádné komentáře:

Okomentovat