neděle 10. ledna 2010

Zákeřná Blanka

Vracela jsem dnes zpátky do Prahy poměrně brzy, přeci jenom mám před zimním počasím docela respekt. Ve dvě už jsem úspěšně parkovala před domem, i když to i u nás na Letné připomíná horskou oblast. Proházela jsem si parkovací místo a stojím! A týden se nehodlám hnout:-) Zajímá mě, co tohle počasí udělá s Blankou. Ač je Blanka relativně něžné dívčí jméno, některé jeho nositelky jsou pěkné mrchy a dračice. Jako dračice se třeba nabízí schopná Blanka Matragi, která mi ovšem nikterak nevadí, ba naopak. Její šaty vždycky obdivuji se zatajeným dechem. Kdo mi naopak pije krev, je tunel Blanka. Nechápu, proč tohle monstrum musí mít krycí ženské jméno. Kdo se s Blankou v této podobě nesetkal, nepochopí, o čem píši.Ovšem domodci vědí a už se jim vaří krev:-( Jistě ale mnozí mají v živé paměti boj o Kaplického knihovnu. A zatímco se Praha bouřlivě dělila na dva tábory nekritických příznivců a fanatických odpůrců, třetí (primátor) se tiše smál, a bez zájmu médií začal stavět. Když si toho potom někdo všimnul, bylo pozdě. Letenské sady zničeny, Hradčanská nepřístupná, doprava kolabující. Hledejme na všem to dobré, přesvědčuji sama sebe, ale jde to ztěžka. Sice je tu vidina budoucího dopravního zázraku, ale známe zázraky naší provenience. A navíc, vše se protahuje. Blanka nás bude děsit ještě minimálně o tři roky déle, než bylo původně plánováno. Nějaká pracovní doba, tak ta rozhodně nikoho nezajímá. A tak se stává, čím dál častěji, že si jdete lehnout a najednou máte pocit, že se na vás řítí strop. Odstřely v Blance. V deset, o půlnoci, ve dvě ráno. Nelze uniknout. Navíc vůbec nebydlíme na přímé trase, tam se lidem třesou zdi neustále. A to nepřipomínám propadlé domy u Stromovky. To si tak sedíte v kuchyni a najednou jste v Blance. Město samozřejmě dělá mrtvého brouka, a že na Letné se pomalu nedá žít, nikoho nezajímá. Klasické Odnikud nikam. Jsem tedy zvědavá, co způsobí současné návaly sněhu. Ale musím konstatovat, že i přes avizovaný budoucí dopravní zázrak nepřeji Blance nic pěkného. Je to pěkná mrcha, zákeřná. Škoda, že to nelze říct do očí těm, co za to můžou. Mnohem radši bych tady měla Kaplického chobotnici, ale to by musel pan Bém složit funkci. A víme, jak je to v našich zeměpisných podmínkách se vztahem k funkcím. Proto tady máme Blanku. Kéž by skončila pod lavinou.:-)

2 komentáře:

  1. Tak lavina, to teda netuším, na kolik procent je realizovatelná. :-)) Jinak mně se jméno Blanka líbí. :-) Znám jednu Blanku, moc pěkná žena. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. bohužel moje švagrová..příšerná je Blanka:-) a primátora béma tedy fakt nežeru..je to sebestředný blbec a cholerik,, pardon za ta silná slova. Chobotnice mi taky nevadila...vás tedy na té letné lituju..u nás v Boleslavi se tolik nestaví:-)))

    OdpovědětVymazat