čtvrtek 26. listopadu 2009

La traviata

   Dnes jsem si vyrazila utřídit myšlenky do Opery. Hudba má na duši blahodárný vliv. A Verdi obzvlášť. Alespoň tedy na mě. Trochu mi sice vadí dlouhé přestávky během představení, celé se to pak natahuje a bloudit nočním městem zpátky není úplně to pravé ořechové, ale to už patří k opeře. Co k ní naopak nepatří, je oblečení některých diváků. Zas a znovu mě nepřestanou překvapovat návštěvníci opery v džínech, svetru a sešmajdaných botách. A že jich tady bylo. Vedle mužů v obleku a ženách ve velké večerní vypadali jako pěst na oko. Zjevně je to ale nikterak nevyvádělo z rovnováhy. Pravdou je, že mnozí byli cizinci, což je ale neomlouvá. Nedovedu si představit, že by někoho třeba v La Scale vpustili do prostoru v džínech a s baťohem jen proto, že je to cizinec. To je holt jedna z dalších českých úchylek. Kdybych já byla uvaděčka, to by mazali pryč jako namydlený blesk. No, nejsem a jsem tomu ráda.
 Opera byla krásná a doma jsem byla celkem v přijatelnou hodinu. Hudební balzám na duši. Doporučuji.


Verdiho La traviata byla na repertoáru tohoto operního domu od samého počátku jeho existence, kdy sem byla přenesena inscenace z německého Stavovského divadla. Stala se především příležitostí k hostování slavných zahraničních pěvců. Tato inscenace patří k nejpopulárnějším titulům Státní opery Praha a do konce sezony 2005/2006 dosáhla počtu 487 repríz. Verdi v La traviatě na libreto podle románu A. Dumase ml. Dáma s kaméliemi o Marii Duplessis, slavné kurtizáně a idolu pařížské společnosti 40. let 19. století, vytvořil vlastně vůbec první významné operní dílo na současný společenský námět. Nejen tento fakt byl nepřijatelný pro publikum při premiéře v roce 1853 v Benátkách: diváci byli navíc i šokováni, že hlavní role je v této opeře určená kurtizáně, jež je vykreslená jako kladná postava. Takže premiéra skončila naprostým fiaskem. Ale už brzy poté Verdiho La traviata slavila první triumfy a dodnes patří k nejoblíbenějším repertoárovým titulům.

4 komentáře:

  1. :-))) a schvalovací slovo jsme měla "meggera"- je to nějaká schválnost??? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas! Krásná hudba, krásný zážitek-doporučuju také!
    A to oblékání už mě nepřekvapuje... džíny v ND- nebo v Opeře... nikdo se nepozastavuje. Máme přeci svobodu, ne? Tak koho by zajímala nějaké trapná společenská pravidla... :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ha ha, ta schvalovací slova jsou někdy pěkná hříčka přírody.Ale zatím na ně nemám vliv, kdyby jo, tak megeru pošlu úplně jinam. Ale dobrý:-)
    A ještě k tomu oblékání, já se pozastavuji. Je to asi tak jediné,co s tím můžu, ale vadí mi to. A kde to jde, si rýpnu. Ale je to k ničemu, to je fakt.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, ty jsi kulturní..přiznám se, že opara mě nebere...na milost beru jen rusalku, tu muluju..a pak se stydím, co jsem za barbara..ale v džínách bych tam tedy nešla! zajímavé bylo, jak jsem tuhle byla na tom horáčkovi, že tam byli lidé vesměs oblečení společensky..jestli to dělá ta budova státní opery?

    OdpovědětVymazat