čtvrtek 8. srpna 2019

Letecká doprava

Létání letadlem se dostalo tak trochu na černou listinu. Kazí ovzduší a přispívá k razantnímu oteplování, které tedy již dost pociťujeme. Někteří nechtějí zanechávat uhlíkovou stopu v této podobě, tak se létání vzdali. Jiní naopak, jako například ti, co si na změnách klimatu staví image, pak létají na konferenci o této problematice soukromými letadly!!!! Nu, náš svět je plný paradoxů. 
Mně ale zaujala ta běžná letecká doprava, kterou chcete třeba na dovolenou. Pamatuji doby, kdy letušky byly milé a usměvavé, nabízely občerstvení i bonbón před přistáním, pilot s vámi komunikoval a letadla létala včas. Jídlo během letu bylo jednu dobu i s nerez příbory. 
A dnes? Nezažila jsem letadlo, které by letělo včas, letušky jsou vystresované prodavačky všeho možného, ale hlavně předraženého. Nabídnou vám trochu vody zdarma, s dost pohrdavým podtónem: "Voda, zdarma, dáte si?" 
Letadlo je přecpané, pohodlí a kultura veškerá žádná, hodinové a delší zpoždění na denním pořádku. 
Jistě, jde o chartery, takže aby si je asi mohl dovolit každý?. 
Nebo jinak to nechápu a vnímám to jako velký úpadek kultury cestování. Nebo jestli je to boj proti uhlíkové stopě? Každý asi bojujeme, jak umíme. 
Ale letět na dovolenou z Prahy je boj sám o sobě.  Jen nevím, proti čemu nebo s čím se touto formou bojuje.

1 komentář:

  1. DĚKUJI, že zase píšete. Moc mi Váš blog, Vaše postřehy chyběly.. Lenka z Ovy ps. Tu Klevisovou musím přečíst, jsem z Beskyd :)

    OdpovědětVymazat