úterý 9. ledna 2018

Solo Sušice

Již patrně neexistuje. Tedy opravdu neexistuje, chátrá. 
Solo a jeho (ne) existence mě napadlo o svátcích, kdy byla výrazně větší spotřeba zápalek. Ty naše se lámaly, neškrtaly moc a z jedné krabičky jich byla víc než polovina aušusových. Koukla jsem tedy v rámci přemítání o starém dobrém Solo Sušice na místo výroby našich současných sirek. Made in India.
 Aha.Rázem je vše jasné.
 No vše vlastně  ne. Nechápu, proč jsme nechali zaniknout něco, co fungovalo a přinášelo kvalitu.
 Pamatuji si dokonce, že jsem kdysi, v časech studentských, Solo navštívila. Sirky, které jsme tam dostaly, sloužily velmi dobře. Navíc byly k dostání i v originálních krabičkách, dnes samozřejmě sběratelských kuriozitách. Tehdy k běžnému užití. Dnes dostaneme jednotný aušus z Indie. 
No, jestli se tomu říká pokrok, tak to tedy nechápu. Jediné, co jsem pochopila je, že se sirky lámou a nejsou kvalitní. Výroba v Asii je monstrózní, levná a na hromadnou spotřebu. S kvalitou se už rozhodně nepočítá. Že ale jednou budeme dovážet sirky, to mě tedy vskutku nikdy nenapadlo. A hlava nebere:-)
                                    Výsledek obrázku pro zápalky solo

6 komentářů:

  1. Úplně stejné myšlenky mě napadaly, když jsem škrtala, škrtala a když už se povedlo, tak se při tom zápalka zlomila. Proč????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože dneska je všechno tak trochu šunt, myslím si já. Nicméně zatím škrtáme:-), může být i hůř, třeba návrat ke křemenům:-)

      Vymazat
  2. Jitko,
    bohužel nejen sirky :-O
    Prakticky celý den mě provází nekvalitní výrobky :-(
    V obchodě do sáčku rohlíky, vypadnou mi druhou stranou ven, vezmu sáček s brambory, kutálí se také po zemi, chci si přišít upadlý knoflík, nitě se mi sami trhají už při šití,... Kdepak jsou ty zlaté české ručičky ?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smetl je pokrok a vývoj, zdá se být jedním z vysvětlení. Či snad prostě zmizely na smetišti dějin. Zrovna dnes mi rupnul sáček s ovocem:-(, nu, zjevně se s tím musíme smířit, byť neochotně:-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, výroba sirek nepřinášela v našem tisíciletí zisk. V Indii je umí vyrobit levněji, nejspíš největší vliv má tamní cena práce. Do toho samozřejmě vliv změn v 90. letech, lidské chyby a tlaky peněz a zisků kolosů atd. jako všude. Po sirkách se nám v Sušici sice stýská, ale já myslím: věci se prostě mění, jestli k lepšímu nebo horšímu nehodnotím, ale odpovídají realitě a místo starých věcí zase vznikají nové. Zbyde nostalgie a tradice, na kterou nebudeme zapomínat, a hlavně ať žije naděje, že se bude dařit zas jiným věcem. Zdravím srdečně. Martina Bartošová ze Sušice

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý de, vidím, že v Sušici k tomu přistupujete dost liberálně. Nu, ono to asi jinak nejde, ale upínat se k naději, že se něco třeba podaří na základě toho, že se zlikviduje to, co fungovalo, není tedy úplně optimální. A levnější výrobu v Indii lze definovat i jako zneužívání lidské (mnohdy i dětské) práce. Ne vždy je levnější práce výhodou,myslím si tedy já. Nicméně, přeji do Sušice, ať se tam novým věcem daří

    OdpovědětVymazat