středa 28. června 2017

Zkusili jsme to.

V rámci výletu jsme vyzkoušeli vše, k čemu nás pražští úředníci tlačí. A totiž, nechat doma auto a jet MHD. 
Jeli jsme do ZOO, tak proč to nezkusit. Stejně je tam předražené parkovné, tak alespoň učiníme něco pro zlepšení ovzduší i atmosféry. 
Jedeme na výlet, tak nevadí, že tramvaj nejde včas, máme celý den, klidně můžeme čekat. Horší je čekání v koloně, které kupodivu zažijeme i tramvaji. I přes slogan, že když auta stojí, vlaky (tramvaje)jedou. No, nejely. Stojíme. Jen to není nijak komfortní, 
a to nijak nekomentuji zjevně neplatícího spícího bezdomovce, protože spí u okénka a vlastně ani tolik nepáchne. Mnohem horší jsou (pro mne) ti, co poslouchají hudbu sice ve sluchátkách, ale tak dunivou, že stát vedle je peklo. Stejně jako vedle hlasitě telefonujících. V MHD si ale nevybereš. 
Ale dojedeme do Holešovic, tady už jede přímý bus do ZOO. Že jede narvaný tak, že si připadáte, jako v dobytčáku lze vysvětlit tím, že si vyzkoušíme zvířecí pocity, když jedeme za zvířátky. Zkoušíme to.  
Míjíme kolonu aut, takže asi nakonec budeme rádi, že nás nečeká boj o parkovací místo. Ale moc kultury to cestování nenabídlo.      Zpátky už to sice bylo ve větší pohodě (nemluvím o přesnosti, deset minut sem či tam přeci v rámci pražské integrované dopravy nic neznamená), ale nevím. Zdá se mi, že úředníci komplikují život řidičům, aby proboha nikam nejezdili, ale komfort v MHD nenabízí. Jen předražené jízdné. A to jsme nejeli s kočárkem ani s baťohem věcí nezbytných pro úplně malé děti. A jeli jsme z Prahy, nikoli z mimo Prahy,protože to už jinak než vozem nejde. 

A musím po našem pokusu také přiznat, že příště už zase radši autem. Zkusili jsme to, ale nejde to.... 

2 komentáře:

  1. Zaujimavy pohlad. Zijeme v Prahe, auto pouzivame len na cesty von z mesta. Z Bohnic do prace 40 minut v najlepsom, ale stale pozeram na kolony aut, ktore brzdia i MHD. Nie je mi v MHD super, asi nikto neocakava, ze to bude ako sediet si sam v aute, ale som rada, ze je dost ludi, ktory daju prednost spolocnemu cielu - nezahustovaniu dopravy a smogu pred vlastnym pohodlim.
    A som obmedzena napr. vikendom, ked cestovanie do centra zaberie i hodinu, napr. na Hrad sa dostat je za trest, ludi plno a spoje ziadne. Lenze to je obecne trend vo velkych mestach - vytlacovat auta, pretoze sami chceme mat lepsi vzduch a miesto na chodenie a hlavne sa tam nezmestia.
    Zoo je extrem a verte, ze ludia byvajuci v okoli su rozhodne proti tomu, aby tam navstevici chodili autami - cez vikendy sa cesta musi i zavriet, pretoze je neprejazdna a do Troje policajti nepustaju. Takze tam necakajte zlepsenie situacie. Zato na bicykli okolo VLtavy zo Stromovky do ZOO alebo az do Klecan je nadherna cesta, plno obcerstvovni, odporucam, i ked to tu zneje asi kacirsky.
    Inak matky s detmi do 3 rokov maju MHD zdarma (a deti do 15 rokov tiez zdarma).
    Prajem lepsiu dopravu, i ked neviem si predtstavit nic frustrujucejsieho ako chodit autom po Prahe, stat v kolonach, trubit na vsetkych okolo a hladat miesto na parkovanie.... To i cestovanie hroznou MHD je o stupen lepsie:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Z Letné přece pěšky. Krásná procházka.

    OdpovědětVymazat