sobota 15. prosince 2012

Známka na pohled

„Vymýšlíš si hlouposti,“ říkají mi doma s výčitkou v hlase, když si stěžuji, že zase, jako každý rok, nemohu sehnat poštovní známky s vánoční tématikou. Jsou přesvědčeni, že je to stejně každému fuk, jaká známka mu přijde na pohledu. "A stejně všichni píšou smsky", neodpustí si závěreční rýpnutí. Je to takový každoroční rituál, ve kterém samozřejmě prohrávám, protože pravda není na mé straně. Což mi zas tak nevadí, už dávno vím, že v mnoha ohledech patřím k minoritám. Víc mi vadí, že fakt ty známky nemohu sehnat, protože mně to fuk není. Ani co dostávám, ani co posílám.
Ne, že bych někdy nepodlehla. I já kolikrát musím poslat na pohledu dvoubarevného Klause či jakousi univerzální květinu, neb nic jiného prostě neseženu. Například Velikonoce bývají mnohem větší problém než vánoční svátky, to je pravda. I tak se ale mnohdy naběhámJ.
 Chtělo by to nějakého viníka, ale zjevně jediný obviněný v této „kauze“ mohu být já, jelikož tvrdošíjně lpím na tradicích a starých zvycích. Je zjevné, že neviditelná ruka trhu zasáhla i do obchodování s poštovními známkami. Někdy mívám podezření, že podobný osud čeká i vánoční pohlednice. Ale možná jsem jen příliš velký skeptik. Přesto si, pro jistotu, každý rok nakupuji něco do zásoby, kdyby za rok už nebylyJ.
Nepamatuji se, že by někdo kontroloval, zda je na známce vánoční motiv, ale já si myslím, že tam patří.  Jen ho sehnatJ.
Někteří jsou v tomto ohledu vynalézavější než já a mají známky vlastní. Na Ortenově náměstí v Praze 7 si je lze objednat. Už jsem o tom již i uvažovala, ale od myšlenky k činu je zatím v tomto případě daleko. Asi lenost či co J?
 Zajímavé je, že zrovna v době přemítání o vánočních a jiných známkách, ke mně doputoval vtip v podobě návrhu známky s osobou „příštího“ prezidenta. Že český internetový humor je vynalézavý a všudypřítomný, se potvrdilo už mnohokrát. A tak svůj dnešní „žalozpěv“ nad chybějícím vánočními známkami ukončuji jedním imaginárním štemplem s panem prezidentem. Možným...J. Když už si vymýšlím ty hlouposti, tak ať to stojí za to…………………..

5 komentářů:

  1. To je krásné, že dbáte i na ten nejmenší detail! Musím se přiznat, že to jsem nějak vzdala. Jsem ráda, když seženu známku. Když na poště prosím, že bych ráda známku a ne razítko, občas na mě koukají dost divně. Mrzí mě, že pomalu mizí i tradice rozesílání pohlednic a nahrazují je ony smsky. Každý pohled je pro mě takový malý dárek, čím dál vzácnější.

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou letos jsou vánoční známky krásné ... ve čtvrtek mi u nás na poště v Mánesově ulici paní na můj požadavek dvacetikorunové známky nabídla dvě desetikorunové - že prý jsou krásně vánoční. A fakt jsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Vida, vánoční známka mě nenapadla, ale letos jsem poslala už skoro deset pohledů a dvě přání.
    Vzpomínám si, jak babičce chodila spousta pohledů na svátky a musím říct, že i když vyjdou v dnešní době o dost dráž (známka 10 a pohled cca 4 koruny, smska tak maximálně koruny 3), tak bych taky ráda nějaké dostala.

    Tak a sáhla jsem po známkách, co jsem si koupila na poště a hle, ony jsou vánoční. Je tam Josef s Pannou Marií a malý Ježíšek a zvířátka.

    OdpovědětVymazat
  4. My jsme zrovna včera nesli vánoční přání, které jsme vyráběli, na poštu a paní pošťačka tam lepila zrovna nějaké vánoční známky. Ale myslím, že jen vánoční větvička. A velikonoční známku už jsem neviděla hodně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  5. Na hlavní poště v Jindřišské ulici je vpravo v hale stánek filatelie, tam mají veliký výběr aktuálních i starších známek, chodím tam pravidelně. Faktury posílám zásadně se známkou Hurvínka nebo Čtyřlístku ;)

    M.

    OdpovědětVymazat