pátek 21. prosince 2012

Vánoční besídka

Týden před Vánoci už ve škole s dětmi takřka nic neuděláte. Ti, co ještě neodjeli na vánoční prázdniny do exotické ciziny nebo do hor, a ještě ze setrvačnosti chodí do školy, už jsou stejně duchem někde u stromečku a veškerá školní aktivita je viditelně obtěžuje. Nutno konstatovat, že většina kantorů je na tom stejně, snad jen s tím rozdílem, že neodjíždějí na exotickou dovolenou, ale v duchu počítají dny do volna snad ještě intenzivněji než studenti. Vítaným zpestřením života jsou proto vánoční besídky. Pravda, jejich kouzlo s postupujícím věkem dětí vyprchává, zpívat koledy u stromečku s deváťáky je tak trochu harakiri a o maturantech ani nemluvím, ti při zmínce o vánoční besídce jen ironicky protáčejí oči. Je třeba proto vánoční setkání upravit věku dětí. Tak zatímco s primány až kvartány posedáváme ve třídě, kde si děti, a mnohdy ještě s nadšením a radostí, rozdávají dárky a pojídají cukroví, tak s kvintou a výše se většinou odebereme na bowling či restauračního zařízení. Letos jsem absolvovala obojí, besídku s tercií i restaurant se sextou. Obé příjemné, byť nutno přiznat, že vánoční atmosféru vytvoří opravdu víc ty malé děti. I koledy zazpívaly, což jsem se divila. Velcí slupli večeři, prohodili pár frází a už zase spěchali za svými zájmy.
 A dnes se za nimi konečně mohu vydat i já. Letošní školní maraton je u konce a zbývá posledních pár dní dramatického roku.
Konec světa nenastal a tak se můžeme těšit na Ježíška. Snad přinese hlavně to obligátní zdraví, doma bychom ho docela potřebovali. 




3 komentáře:

  1. Jitko,
    tak to by jste se asi divila, protože u nás ve škole se učilo až do středy.
    Dcera / třeťačka/ stihla dostat i 5 za vyjmenovaná slova.
    Bohužel besídky se u nás nenosí, takže včera kino a dnes jen to posedávání ve třídě.
    Mám pocit, že se atmosféra Vánoc vytrácí už na prvním stupni :-(
    Tak přeju šťastné a veselé, odpočiňte si a do Nového roku hlavně to zdraví!

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, to se tedy divím. Ne snad, že bych nechtěla nic dělat,ale je to kontraproduktivní, neb děti jsou už duchem vážně jinde. Takže ani pětky nedávám:-). A vážně jsem měla pocit, že první stupeň ještě tradice ctí, takže nakonec moji terciáni byli docela výjimka:-). Nu, uvidíme za rok.
    Krásné svátky Vám přeji, a v následujícím roce jen to dobré. Ať se daří:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já besídky ráda.
    Na gymplu jsem do posledního ročníku dary dávali.

    Dnes jsem byla poprvé u zpívání koled naší dcerky, i slza mi ukápla :)

    OdpovědětVymazat