pondělí 24. prosince 2012

Ježíšek

Když je jeden malým, bezbranným Ježíškem, musí o své místo na slunci pořád bojovat. Někdy dokonce na vícero frontách.
 Ostatně, nedalo by se nazvat bojem o smysl Ježíška i současné komerční šílení?  Určitě dalo. S naprosto čistým svědomím.
Potíž je v tom, že to nikomu, pardon, většině národa,  nelze vysvětlit. Stejně vyráží atakovat supermarkety a vrací se obtěžkáni obřími balíky a zásobami potravin, jako by měl vypuknout hladomor. Ano, takové jsou v převážné většině naše Vánoce.
Jenže Ježíšek to má těžké i z hlediska politického J. Není tomu tak dávno, co ho soudruzi chtěli odeslat do na pravdu boží. Když se úplný zákaz nepodařil, vyrukovali s jeho přeměnou na dědu Mráze. Nezapomenutelný projev v roce padesát dva je sice dnes velmi úsměvný, ale když si uvědomíme, že to bylo myšleno naprosto vážně, pak vám ten mráz (nikoli děda) musí běhat po zádech.
 Dneska zase Ježíšek vede souboj s Klausem. Respektive se Santa Klausem, aby nedošlo k záměně.
 A je to hodně podobné, byť úsměvné projevy k tomu nikdo nepronáší. Santu si totiž mnozí berou za svého dobrovolně. A tak, při projíždění českou krajinou, často narážím na Santu, jak se šplhá po vyzdobeném stromě, nakukuje do komína či se drápe na balkon…..Nu,proti gustu…
Ježíšek to tedy v naší zeměpisné poloze, kde se občas točíme jak na obrtlíku, vůbec nemá jednoduché. Ale to, že stále vítězí, o něčem svědčí. Minimálně o tom, že kořeny tady zapustil velmi hluboko a vymýtit naši představu a tradici o malém, roztomilém Ježíškovi, kterému jde hlavně o klid a pohodu, není tak úplně snadné, což je ve své podstatě velmi pozitivní zpráva J
 Je zřejmé, že perspektiva nějakého souboje tradic je v současné módní multikultuře naprosto nezbytná. Pokud nechceme mít svátky ukradené, musíme si k nim vytvořit vztah. Nejlépe vlastní. V obklíčení mediální propagandy je to jistě obtížnější než kdysi, v tichu adventním, nerušeným žádnými vnějšími přijímači.
Když ale fandíte Ježíškovi, je zřejmé, že mediální tlak na Vás moc nepůsobí.
Vítěze v tomto nevyhlášeném závodě nelze určit. Dalo by se o něm mluvit snad jen v kontextu s vnucovaným dědou Mrázem, který nám tady ale zanechal oblíbeného pohrobka Mrazíka a kdoví, co nám přinesou příští léta….
  Ale nyní je ještě hlavní postavou Ježíšek a tak si ho náležitě užijme. Krásné Vánoce a příjemného Ježíška všem J



5 komentářů:

  1. K nám chodí Ježíšek, ale Jára, ovlivněný reklamou si hraje na Santu:-)
    Jinak já se snažím každý rok tomu tlaku (pečení, velké množství dárků, jídla...) vyhnout, ale nějak se mi nedaří.Snad až děti odrostou...

    Jitko přeji Vám krásné a pohodové svátky a ať je ten nový rok 2013 rokem dobrým:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Není nad klid na naší vesnici, sice snad s nejvyšším procentem voličů v ČR "Dědy Mráze"! Ovšem, nás to nerozhodí a vzhledem k našemu rodinnému, mezinárodnímu složení, oslavujeme Ježíška i le Pére Noel.
    Krásné svátky Vám přeje
    Renata

    OdpovědětVymazat
  3. K nám tak JEžíšek..je o miminko, co roznáší dárky a basta:-)Hezké Vánoce, Jitko.

    OdpovědětVymazat
  4. na tohle téma jsem četla moc pěknou knížku viz. odkaz http://www.kosmas.cz/knihy/166949/vanocni-omyl/

    OdpovědětVymazat