pondělí 29. srpna 2011

Učitelé mi ničí život

Čekala jsem, kdy a od koho to přijde nejdříve. Tak letos byla první Veronika Žilková. Žena, celkem známá svou nenávistí k učitelům, prostřihla pomyslnou pásku jako první. Jako první si zaryla do učitelů s tím, že už dvacet let jí ničí život. Nechci polemizovat, kdo komu ničí život, nějakého vševědoucího rýpala jsem čekala.  Chodí to tak léta a v podstatě mě to už nechává chladnou. Jednak proto, že kdo si to nezkusil, ať nehodnotí. A druhak proto, že o nedostatcích ve školství vím zrovna tak dobře jako vím to, že o těch dobrých a pozitivních věcech se nepíše.  Ovšem k paní Žilkové, jejíž vulgární projev je jistě brán jako cool a free, mám jednu takovou skoro osobní zkušenost, a ta dává jejímu ostře nesnášenlivému postoji vůči školství trochu jiné kontury. Moje kolegyně, která měla to „potěšení“ zažít její děti v akci, jednou rozpačitě vyprávěla o chování paní Veroniky na nějaké besídce (nutno podotknout, že jinak o dětech-ani prominentních- nikdy nevyprávěla). Zde šlo zjevně o chování kapku přes čáru a opakující se se železnou pravidelností každý rok. Všichni známe školní besídky, kde dojatě celá rodina hledí na své vlastní dítě, které více či méně zdařile něco reprodukuje na jevišti. Všichni si to natočíme a pak se nad tím doma rozplývámeJ.Rok co rok neměnný scénář. A stejně tak rok co rok dokázala paní Žilková svým projevem, pravidelně pozdními příchody a občasnými odchody (asi prokonzultovat nějaký intelektuální scénář svých veleúspěšných talk show), svými výkřiky, ať všichni sledují Aguš(rozuměj Agátu, současnou královnu bulváru) a dalšími dramatickými výlevy ať už vlastními či Agátinými, soustavně rušit a hlavně zkazit zážitek desítkám dalších rodičů. Ona to ovšem vnímala jako normální, protože nenormální jsou přeci ti kantoři, kterým se to nelíbí. A tak mi ve světle tohoto povědomí její článek připadá jen jako jedovaté plivnutí, nikoli konstruktivní kritika. Někdy mám pocit, jako by se kdysi obtloustlá soudružka pionýrská vedoucí z dávného seriálu svým současným vulgárním projevem zbavovala nějakého trvalého komplexu. Tak šmahem hází na všechno jednu špínu. Asi jako kdybych sebejistě oznámila, že všichni herci jsou šmíra....

7 komentářů:

  1. Článek jsem četla a též jsem si pomyslela něco o dávném komplexu. Zajímalo by mě jak to působí na neučitele, každopádně mě to nepřipadá ani vtipné ani cool.
    Tak snad jen paní Žilkové popřát, aby jí Kordulina školní docházka neničila jako u těch předchozích dětí. :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si přečetl onen článek VŽ. Do televize už asi nemůže, že píše do "novin"?
    Už jako první mne zaujal onen ilustrační snímek. Paní Žilková je asi stále pod parou, že píše takováto moudra!
    Zvláště o nepřezouvání se ve škole. Pravda, nepřezouvá se ani v nemocnicích, ale návštěva tam netrvá šest a více hodin. Jestli je ona zvyklá chodit celý den v botech, tak já je rád sundám a zvláště pak děti školou povinné by neměly vzhledem k vývoji se mačkat v obuvi.
    K dalším se vyjadřovat nebudu, snad jen ať si lépe děti vychová a ony jí to dělat nebudou.
    Jako mladá herečka mi byla sympatická, ovšem po sametu jí nějak odešel mozek.
    Vždy jsem říkal, že bych nemohl dělat v hospodě a ve škole. V hospodě kvůli kouři (to se lepší) a ve škole kvůli žákům (to se horší). Asi by paní Žilková měla ozkoušet, co ta kantořina obnáší a ne v nějaké roli, ale naživo.
    Přeji hezký vstup do nového šk. roku a slunnou náladu ještě chvíli.

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Žilková je sice herečka, ale výraznější role v jejím podání se mi nevybavuje snad jen v Zapomenutém světle. Myslím, že je zbytečné ji nějak komentovat. Tele Tele a projevy Aguš úplně stačí aby si každý udělal názor...

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, moc se mi líbí věta, kdo nezkusil,atˇ nehodnotí a nekritizuj!.Ještě jedna věta :kdo jsi bez viny hod´ po mě kamenem..... Opravdu ,po paní Zilkové zůstalo jen to Zapomenuté světlo.Daja

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, zda by pí. Žilková neměla publikovat v "Zemědělkách"...?!
    Ale určitě jste si všimli, že se dnes stanete slavným, když předvedete, to co bylo dlouhá léta považováno za nemravné, nevkusné a nevychované. S tím ne, by to bylo na celou stránku, tak vás raději ušetřím.

    OdpovědětVymazat
  6. No já to říkám pořád...každé povolání má své a pokud jsem to-nezkusila, neošklebuju se..Veronika má děti prostě "vychované"

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem si na vaši radu šla taky počíst něco moudrosti :-) ... Jestlipak ten název nefunguje obousměrně??
    Hehe, nepřezouvání se ve školách-žeby vliv reklamy, kterou paní V. kdysi dělala pro boty RENO? ;-) No, podnětů je tam víc než dost, každý "běžný" čtenář si už asi názor vytvořil, nemá cenu pitvat detaily... každé zvititelnění se počítá ;-)

    OdpovědětVymazat