čtvrtek 11. srpna 2011

Spratci v ulicích

 Londýn nám ukazuje obrázky, jaké jsme zvyklí vídat spíš z rozvojových zemí než z kolébky civilizace, za kterou se Británie ráda vydává. Přiznám se, že mě to děsí, když vidím, co dokáže nekoordinovaná luza, a obávám se okamžiku, kdy tento výdobytek globalizované civilizace dorazí do našich ulic. Vždycky sem všechno dorazí, počínaje módními výstřelky a konče hospodářskou krizí. To špatné navíc putuje poněkud rychleji, tak zatímco na překlad nějaké kvalitní knihy si počkáme několik měsíců, nepokoje v ulicích klidně mohou být už na podzim. A stejně tak mě děsí hledání příčiny, kterou se všichni ti vysoce postavení politici snaží najít tak intenzivně, že kvůli tomu přerušují své luxusní dovolené. Přitom dle mého názoru – mohu se mýlit, ale skoro se obávám, že ne - sklízejí, co si zaseli. A my samozřejmě jako opičky po nich. Kde jinde najít kořen všeho zlého než ve výchově a následně ve škole? Británie je známá tím, že svým dětičkám dovoluje vše, aby měly kreativní rozvoj. Sama znám pár Angličanek, které, ač žijí zde, ortodoxně se řídí zásadou, že jejich baby je genius a neexistuje, aby něco muselo. Slova, jako povinnost, kázeň a musíš, jsou z dětského slovníku vymazána. A to už nemluvím o tom, že v případě krize ho někdo plácne přes zadek, aby si řvoucí vztekloun uvědomil, že tudy tedy cesta nevede. To už dle nich zavání týráním a porušováním dětských práv. To plynule pokračuje do školy, nic nemusí, všechno může. Kázeň a pořádek jsou sprostá slova. Mluví se jen o právech, nikoli o povinnostech. A stačí jen po nich chtít dodržovat pravidla, rodina vyrazí do školy došlápnout si nikoli na mladistvého delikventa, ale na jeho kantora,který, zbloudilec, po něm něco chtěl. A pak přijde fáze puberty, kdy jsou tito spratci – milovníci děti prominou, zde nejde použít jiný výraz- vypuštěni do života a stávají se nezvladatelnými. A pak může ministerský předseda nasazovat třeba tanky, ale pozdě bycha honit. Když někdo není od malička veden k odpovědnosti, kázni, slušnosti, vodním dělem ho to nikdo nenaučí. A když jim k tomu politická elita dává příklad, že krást a lhát je normální, proč by to nedělali? Ne tak sofistikovaně, jako politici, ale na své mentální úrovni, tedy drsně, hrubě, primitivně. Přesně tak, jak jsou vychovaní. Pravdou je, že to hodnotím pouze z informací, které mám z médií a také trochu prizmatem naší reality, jelikož tady to bude taky a pikantnější o zkorumpovanou Policii oslabenou škrty, propouštěním a neschopností. Možná se mýlím, ale jedno je jisté, slušně vychovaný člověk by tímto způsobem problémy neřešil. A znovu mi podvědomě naskakuje historická paralela- krize třicátých let vyústila až ve válku. V copak vyústí ta dnešní?

4 komentáře:

  1. No radši nepřemýšlet..čím?

    OdpovědětVymazat
  2. Dá se pouze souhlasit!Po poslední návštěvě, u nás na zahradě, malých dětí, českých i zahraničních, jsem našim dětem oznámila, zda jednou vnoučata budou podobné neřízené střely, nebudu tou pohádkově hodnou babičkou! Jenom musím dodat, paradox, v obou případešch rodiče jsou učitelé a profesoři?!
    Ano výchova, je o tom být:
    1)dobrým příkladem pro své děti.
    2)být důsledný.
    3) věnovat se jim, ale nehrát si na kamarády. 4) pak ještě záleží na charakteru dítěte, někdy nic z výše uvedených způsobů neplatí! Ale to je na jinou diskusi.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím. Děti prostě MUSÍ mít mantinely. A bohužel,přebíráme ze zahraničí i to,co je špatné...Jana

    OdpovědětVymazat