pondělí 8. srpna 2011

Sázka na jistotu

 Pokud chci nahlédnout do Absurdistánu, valit oči či nevěřícně zírat, pustím ke svému vědomí zprávy z naší politické scény. A úplná sázka na jistotu jsou informace z našeho osvíceného ministerstva, tedy ministerstva školství.  To je absolutní spolehlivost, ve vymýšlení naprosto nepochopitelných věcí jsou takřka nepřekonatelní. A pan ministr nezklamal ani o prázdninách, což je důkaz, že mašinérie hlouposti nezná slovo dovolenáJ. Již jsem se tady asi zmínila, že zvýšení platů, kterým se tak rád pyšní v médiích, proběhlo v reálu tak, že zmizela veškerá osobní ohodnocení, sebrali peníze starým, aby bylo pro mladé, takže ve výsledku je náš plat výrazně nižší, než před vypuknutím převratných změn. A změny mají pokračovat, pan ministr zjevně slibuje, kudy chodí. Buď ctí zásadu, že slibem nezarmoutíšJ nebo se mu líbí sliby chyby. Každopádně na to nemá, tak vymyslel, asi přímo hlavou, že to vezme školníkům a kuchařkám! Skutečně nezklamal, zase jsem valila očiJ. To je tedy nápad hodný génia. Čekala bych třeba myšlenku o zrušení absurdních statisícových odměn v ministerském molochu, možná by nebyl ani špatný návrh na zrušení nemravných a zbytečných investic do armádyJ, a jistě by se našla celá řada dalších úsporných opatření. Proč, dejme tomu, neberou přímo u zdroje, v Poslanecké sněmovně? Onehdy se paní Peake svěřovala, že bere sto čtyřicet tisíc korun. Možná by jim stačilo sto, když už musí žít nad poměry, a z ušetřené částky by se jistě získalo víc peněz, než když podruhé v krátké době šlohneme peníze školníkům a kuchařkám, kteří na rozdíl od našich poslanců a ministrů dělají užitečnou práci, a jejich plat činí maximálně patnáct tisíc hrubého (ne, nejde o překlep, spíš o nadsázku, řekla bych, že berou ještě míňL). Nu, prázdniny se nám přehouply do druhé poloviny, škola se blíží, tak se jistě brzy dozvíme další absurdní rozhodnutí. Jsou věci, které nezklamou. Český politický Absurdistán je jednou z nich. J

4 komentáře:

  1. Ano, ano není to pouze zlý sen! Ale tvrdá ministerská blbalita! Dnes je to, jak za feudalismu. Jen s tím rozdílem, že dříve byl jeden feudál živen stovky poddaných, ale dnes jeden poddaný musí živit 100 feudálů najednou!

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem na své zdravotní procházce potkal svoji paní učitelku ze ZDŠ. Krásné setkání, stáli a povídali jsme si hodinu a půl. Probírali jsme všechno možné, i ty vaše platy, a výsledek bylo konstatování, že šla ráda do důchodu a věnuje se vnoučkovi, než se zlobit s omladinou. A i vedením, které se neumí zastat kantora. Nechce se účastnit školy, kde žáci tykají legálně učitelům, kde se o hodinu normálně jí svačina a běžně chodí na WC. A ředitelka kárá kantora, který si takové chování během své hodiny nepřeje. Stále se mluví o právech žáků, ale o jejich povinostech ne.
    A tady to vše začíná. Neúcta, neznalosti pak doboptnají i do ministerkých hlav.

    OdpovědětVymazat
  3. Copak je ještě školníkům a kuchařkám co brát? Ve škole, kde pracuje moje máma v rámci zvyšování platů mladým učitelům už dávno nepedagogickým zaměstnancům na platy sáhli. Kuchařky berou cca 9000 Kč čistého. Teď ještě vymysleli v rámci šetření, že jim zkrátí (dobrovolně povinně) úvazky na 0,8. Takže kuchařky musejí odvést stejnou práci v kratším čase a za míň peněz. Jestli v novém školním roce dostanou ještě méně, tak to už budou žít opravdu na hranici bídy. Z čeho , že si tito lidé mají ušetřit na důchod???

    OdpovědětVymazat
  4. já už to taky četla, je to taková spros´tárna nechutná...

    OdpovědětVymazat