neděle 28. srpna 2011

Muži v naději

 Včerejší deštivá sobota úplně sváděla k návštěvě kina. Po děsivém zážitku z Biutiful to chtělo něco oddychového a tak se Vejdělek se svým novým počinem přímo nabízel. Ale bylo to trochu jako z bláta do louže, jen to nebylo depresivní, protože se to snažilo tvářit jako komedie. Ovšem jen tvářilo. Pravdou je, že přemýšlet u toho vůbec nemusíte, film jako takový neurazí, ale rozhodně nenadchne. Docela mě fascinuje ten český filmařský zvyk, jak si režiséři vybírají pořád dokola tytéž lidi, přitom herců, neokoukaných a jistě dobrých, je plno i v našem malém českém rybníčku. To ale u nás nefunguje a tak zase dokola, Bolek Polívka, Simona Stašová a Jiří Macháček. A to ještě Stašová velmi brzy umře.  Jak je Roden synonymem pro tragédii, tak Macháček se stává tváří komedie. Děj film postrádá a celé je to vystavěné na myšlence, že nevěra je v podstatě normální a zábavná věc.  Moralizování zde není na místě, tak se jen podivím myšlence, proč zrovna postava Bolka Polívky má být neodolatelná pro ženy o tři generace mladší? Stejně tak mě zaujalo luxusní prostředí, do kterého byla filmová rodinka usazená, ač se tváří, že má finanční problémy. Žít s finančními problémy ve velkém bytě u Staromáku je tedy hezká představa režiséra o bídě české střední třídy. A pohled na vztah zúžený na fakt, že chlap je v podstatě idiot a žena coura, není úplně to pravé ořechové. Jenže jiné filmy se u nás zatím netočí a tak jinou naději asi nemáme. Ale jestli mohu doporučit, tak stačí počkat na DVD, do kina je za to škoda penězJ

7 komentářů:

  1. Díky za tip. taky jsem zvažoval kino, ale počkám na DVD. S těmi herci je to přesně tak. Neustále ti samí. Přesně to vystihl v jednom rozhovoru Ivan Vyskočil. Řekl, že kdyby točili film o něm tak by ho hrál určitě Donutil. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, máš pravdu- ve všem hrají ti samí, a já pak nevím, co z kterého filmu je.
    Na tenhle film si taky s klidem počkám do Tv... nečekám od něj nic než rozptýlení při žehlení :-)

    OdpovědětVymazat
  3. no já taky nepůjdu..zcela určitě..je to na jedno brdo všechno..

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, byla jsem v naději...
    S herci je to jako se zpěváky, Karel Gott, Gott Karel, Helena Vondráčková, Vondráčkova Helena. Děkuji za úsporu peněz!Navíc to máme do kina daleko.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se film moc líbil, z posledních let tu nemáme mnoho povedených komedií a rádoby ,,umělecké,,nudné filmy,kde pokud někoho 6xneznásilní a dialogy k smrti nenudí,není to umění.Tohle alespoň splní účel, pokud se nebere moc vážně a chcete se opravdu zasmát.

    OdpovědětVymazat
  6. Mně moc lidí nepíše, ale i těch pár anonymů mne donutilo, abych ke komentářům napsal svůj požadavek o jakýkoliv podpis. Nepodepsání se považuji za velikou neúctu.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to já také, ale nemohu vychovávat neustále. Už jsem rezignovala, po pracovní době nevychovávám a je mi jasné, že nic s tím nenadělám:-)

    OdpovědětVymazat